Erişilebilirlik

Diyarbakır'da DBP’ye Operasyon


Diyarbakır'da DBP'ye Operasyon
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:20 0:00

Kürt siyasetinin bünyesinde yerel yönetimleri barındıran Demokratik Bölgeler Partisi’nin Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in, yaptığı bir basın açıklaması nedeniyle gözaltına alınması üzerine Diyarbakır’a gelen Selahattin Demirtaş, Kürt siyasetçilerin vatan haini olmadığını söyledi.

Kamuran Yüksek’in gözaltına alınmasının ardından parti binası ve Yüksek’in evine de baskın yapıldı. Aramalarda bazı yayınlara el konuldu. DBP’ye yönelik bu operasyonun ardından Kürt siyaseti Diyarbakır’da toplandı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü DBP’yi ziyaret etti.

Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Demirtaş, siyaset yapmamaları için AK Parti’nin ve ondan önceki hükümetlerin ellerinden gelen tüm engelleri çıkardığını söyledi. DBP'nin yerel yönetimlerde bölgede iktidar olduğunu, HDP'nin de Meclis'in en büyük 3'üncü parti olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Bunlar, dişiyle tırnağıyla halkın alın teriyle o noktalara gelmiştir. Bunlar AKP'nin lütfu değildir. Tam tersi oralara gelmeyelim diye engellemeye çalışmışlardır. Bunlar bizim için makam mevki değildir halkın mevzileridir. Şimdi bu mevzilere sınırsız bir saldırı söz konusu. 2009'daki KCK operasyonları kesintisiz bir biçimde devam etmiştir. Biz böyle koşullarda demokratik siyasete ısrar ettik, var olmaya devam edeceğiz dedik. DBP’nin Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek bu gece de gözaltında tutulacak. Şu ana kadar kendisine bir soru sorulmuş değil, avukatlarına söylenen yaptığı basın açıklamalarından dolayıdır. Yani siyaset yapmak için kurulan bir partinin genel başkanı konuşma yaptığı için gözaltındadır. Kürtlerin önemli bir kısmının oyun almış bir siyasi anlayış konuştuğu için gözaltındadır. Arkadaşlarımız siyasetten men edilmekte. İsteniyor bu ülkede bir tek kişi konuşsun ;Tayyip Erdoğan. Başkalarını konuşmasına tahammül yoktur. Dokunulmazlık mevzusu önümüzdeki hafta parlamentoya gelmek üzereyken DBP’nin en genel başkanını tutuklanma girişimi, bu konseptin bir parçasıdır” dedi.

“Savcılar HDP’ye çalışıyor”

DBP’nin onlarca üyesinin tutuklandığını söyleyen Demirtaş, “Bütün bunları ‘terörle mücadele’ adı altında yapıyorlar. Biz HDP’liler olarak bize operasyon yapan savcılar kadar HDP için çalışamıyoruz. Sağ olsun savcılar bizim için çok çalışıyorlar. 2009 ‘da KCK operasyonunu başlatan savcılar 10 bin arkadaşımızı tutukladılar. Bir stadyumu dolduracak kadar. O gün oyumuz yüzde7’ydi yüzde 13’e çıktı. Bizi motive etti. Bugünde aynı şeyi yapıyorlar ama yılmayacağız. Kamuran Yüksek’i alabilirsiniz bizi de alabilirsiniz, ama emin olun bu yaptıklarınızın hepsinin siyasi faturası size çıkacaktır. Bugünü heyecanlı bu tutuklamaları yapıp öç aldığınız sanıyorsunuz ama devran öyle dönmüyor. Bunların siyasi faturası size çıkıyor, çıkacak size sonuna kadar siyasi fatura olarak dönsün diye her yeri direniş alanı haline getirdik getirmeye devam edeceğiz. Ya akılsızlığınızı, akıl tutulmasını terk edersiniz beraber oturup demokrasi çerçevesinde geleceği inşa ederiz ya da boğulup gideceksiniz. Teslim olmayacağız size. Güç sahibisiniz şimdi. Saraya biat etmeyen herkesi terörist, hain ilan ediyorsunuz. Bu vatan bizim de vatanımız. Biz bu vatanı haini değil onurlu birer evlatlarıyız. Bu vatanda hain varsa halkın değerlerine ihanet edenlerdir" diye konuştu.

“Halk bizi de sizi de eleştiriyor”

Demirtaş, halkın hem HDP’yi hem AK Partiyi eleştirdiğini ifade ederek, “Halkın bir kısmı bizi eleştiriyor ama bir kısmı da sizi eleştiriyor. Halkın bir kısmı bize tepki gösteriyor olabilir ama bir kesimi de size, saraya tepki gösteriyor. Halkın bir kesimi tutuklanmamızı istiyorsa yarısı saraydaki zatın dokunulmazlığının kalkmasını istiyor. Türkiye'nin bir bölümünü geri kalanına düşman etmeye çalışan saray diktasına direnmeye devam edeceğiz. Bu darbeye hayır dedik, hayır diyeceğiz. Her yerde bu faşizme karşı dik duracağız. Her yerde halkımız siyasetçilerini sahiplenmelidir. Kamuran Yüksek şahsında teslim alınmak istenen halkımızdır. Halkımız her yerde protesto etmelidir. Halk bunu kabul etmediğini göstermelidir. Sayın Kamuran Yüksek'in işlediği hiçbir suç yoktur. Kanun dışı hiçbir şey yoktur. Yaptığı basın açıklamaları gerekçe gösterilmiştir. AKP'ye karşı sert eleştirilerde bulunmak gibi bir suçlama, TCK'de olmayan bir suçlama yöneltilmiştir. Bu suçsa hep birlikte saray darbesine karşı dik durmasını bileceğiz. Derhal bırakılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG