Erişilebilirlik

DBP Genel Başkanı'ndan Cezaevleri için Uyarı


DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek
DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek

‘Terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla 5 aydır tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, tahliye edildikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, cezaevlerine dikkat çekti. Yüksek, OHAL’in en çok cezaevlerini etkilediğini söyledi.

Adana Cezaevinde yaklaşık 5 ay tutukla kalan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cuma günkü ilk duruşmasında tahliye edildi. Tahliyenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Yüksek, cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Hükümetin icraatlarına yönelik yaptığı açıklamaların dava konusu olduğunu söyleyen Yüksek, hakkındaki davanın siyasi olduğunu savundu.

Yüksek, cezaevlerinde durumun iyi olmadığını belirterek, OHAL ve KHK’ların ilk etkilediği alanın cezaevleri olduğunu söyledi. Yüksek, “Onbinlerle ifade edebileceğimiz siyasi tutuklu var. Bu Türkiye’nin siyasi tablosunu da ortaya koyuyor. Demokrasinin niteliğini de ortaya koyuyor. Basın mensupları ve aydınların tutuklanması da siyasidir. Şu an hapishanelerin durumu gerçekten iyi değil. OHAL ve KHK kararnamelerinin birebir sirayet ettiği ilk alan hapishanelerdir. Toplumu bire bir etkilemeyebilir. Siyasi hayatı, ekonomiyi birçok başlığı etkiliyor ve şu an ülkenin durumu zaten olağan bir durum değil. Ama belki vatandaşların tamamı fiziki olarak OHAL koşullarıyla karşılaşmıyor olabilir. Arama noktaları kurulup, aramalar sıklaştırılıp benzeri şekilde OHAL sonuçlarıyla yüz yüze kalıyor halkımız. Türkiye toplumunun tamamı bire bir bunu hissetmiyor. Hapishaneler bire bir bunu hissediyor. OHAL’den bu yana hapishanelerde bütün haklar askıya alınmış durumda.Sohbet hakları askıya alınmış durumda, tutuklu ve hükümlüler birbirleriyle hiçbir şekilde görüştürülmüyorlar. Ondan önce belli aralıklarla, haftada 5 saat 10 saat arasında görüşme hakları vardı, askıya alınmış durumda, sportif faaliyetler askıya alınmış. Avukat görüşmesi haftada bir gün bir saatle sınırlanmış durumda. Aileleriyle görüş konusu, bugüne kadar birinci derece yakınları dışında 3 kişiyle görüşme yapabiliyorlardı, iptal edildi. Aile görüşmesinde açık görüş iki ayda bire çıkarıldı. Artık telefon görüşmesi 15 günde bire çıkarıldı” dedi.

DBP Genel Başkanı'ndan Cezaevleri için Uyarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:30 0:00

Cezaevlerinde keyfi uygulamalar yapıldığını savunan Yüksek, “Güvenlik adı altında hapishanelerdeki müdürler, gardiyanlar istediği her şeyi yapabilir durumda. Yeter ki desin güvenlik sorunu var. Bu başlık altında her şeyi yapabilir. Her gün orada hapsedilmiş insanlar bu psikolojik baskı altında yaşamak zorunda. Bu ifade ettiklerim adli tutuklu hükümlüler için geçerli değil, sadece siyasi tutsaklara uygulanıyor. Cezaevlerinde bu psikolojik baskıdan kaynaklı intihar edenlerin sayısı çok arttı. Bunun sebebi kim? Kamuoyu bunu tartışamıyor bile” diye konuştu.

Yüksek, 26 DBP’li belediye eş başkanı ile 2400 parti üyesinin halen tutuklu olduğunu da söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG