Erişilebilirlik

DBP: “Demokratik Özerkliği Anlatamadık”


DBP: “Demokratik Özerkliği Anlatamadık”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Kürt siyasetinin yereldeki partisi Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Kamuran Yüksek, demokratik özerkliği yeteri kadar anlatamadıklarını söyledi. Yüksek, “Mevcut durum ve demokratik özerklik arasındaki farkı yeterince anlatabilmiş olsaydık, bugünkü durumlar yaşanmayabilirdi” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran yüksek, partisinin 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan olağanüstü genel kurulu ile ilgili bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Türkiye’de bir değişim sürecinin yaşandığını belirten Yüksek, değişimin Suriye, Tunus, Mısır, Irak'ta olduğu gibi mi yoksa demokrasiyle mi olacağı konusunda iyi hesap yapmak gerektiğini söyledi.

Yüksek, "Türkiye'de çok şey değişecek hangi yönde değişecek merkezileşen tek tiplerden yönde mi değişim olacak yoksa demokrasi özgür bir şekilde mi değişecek, temel sorulardan biri de bu. AKP hükümeti dünyanın evrensel değerleri yönünde değil tam tersi bir yöntem peşindedir. Yöntemi de demokratik siyasal yollardan değil şiddet yöntemiyle değişimdir. Türkiye'nin değişimi demokrasi yerelleşme yönünde olmalıdır. Tekçiliğe karşı demokratik özerklik modelini Türkiye'nin gündemine sokmak istiyoruz. Dünyada da benzer yönetimlerle kendini yönetiyor. Ne kadar yerelleşirseniz, ne kadar sosyalleşirseniz demokrasi o kadar güçlenir. Ne kadar merkezileşirseniz o kadar zayıflarsınız. O nedenle değişim istikameti demokrasi yönünde olmalıdır. AKP şiddet yolunu deneyerek sistemini tahakküm ettirmek istiyor. Biz AKP'nin bu yerleştirme ve merkezileştirme politikasına karşı durmaya devam edeceğiz. Çünkü bu yöntem ülkenin menfaatine değildir."

HDP’nin meclis dışına itilmek istendiğini, DBP’li belediyelere ise kayyum atanmak istendiğini hatırlatan Yüksek, "HDP demokratik dönüşümü isteyen bir parti durumundayken, bugünlerde hedef haline getiriliyor. DBP'li belediyelerimize kayyum hazırlıkları yapılıyor. PM üyelerimiz, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, yöneticilerimiz tutuklanıyor. Yöneticilerimiz demokratik özerkliği savunduğu, geliştirilmesini istediği için tutuklanıyor. AKP kendi rejimini kurmakiçin bu baskıları yapıyor. Toplumu rehin alarak sistemini inşa etmek istiyor. Herkes demokratik bir zeminde siyaset yapmalıdır. Giderek Türkiye'de daha önce var olan sistem de çökmüştür. AKP'de eski sistemi değiştirmek istiyor ama araftadır. Anayasa yoktur, fiilen Erdoğan Saray tarafından yönetimle karşı karşıyayız. Bir yönetim sistemi olmalı, bunun da yerelden gelişen bir sistem olmasını istiyoruz." diye konuştu.

HDP’nin meclis dışında kalması halinde yerelden demokrasiyi geliştirmeye çalışacaklarını anlatan Yüksek, demokratik özerkliği yeterince anlatamadıklarını söyledi. Yüksek, “Tümüyle meclis dışında demokratik yol ve yöntemleri kullanarak mücadele edeceğiz. Biz demokrasinin yerelden gelişeceğine inanıyoruz. DBP olarak bu yönlü çalışmalarımızı yürüteceğiz. Tutuklama, katliam bizi sindirmeyecek. Geri adım atmayacağız. Biz doğru bir yoldayız halkımızın demokratik haklarını savunan bir partiyiz. Bu sistemimiz tekçi anlayışı rahatsız ediyor. Ama onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Demokratik özerkliğin ülke açısından gerekliliğini çok daha fazla anlatabilmeliydik. Örneklerle hem Türkiye’nin tamamına hem Ortadoğu’ya örnek olabilirdik. Tüm bu konularda eksik ve yetersiz kaldığımızı söyleyebiliriz. Bu eksikleri giderecek yapılanmaya gidecek kadroları seçeceğiz” şeklinde konuştu.

Yüksek, özerkliğin yeterince anlatılabilmesi halinde, Güneydoğu’da son dönemlerde yaşanan sorunların yaşanmayabileceğini savundu. Yüksek, ”Kendi cephemizden halkları toplumu yeteri kadar bilinçlendirdiğimizi düşünmüyoruz. Bu konuda hükümetin politikaları çok etkili oldu. Hükümet çok erken bu sistemi zararlı sistem olarak topluma sunup, terörize etmeye çalıştı. Türkiye toplumu da henüz demokratik özerkliğin ne getireceğini bilmiyor. Örneğin demokratik özerklikle sosyal eğitim, siyasal, ekonomik sistem nasıl işleyecek bu konularda bilgi sahibi değil. İnsanlar bundan ne kazanacak bunu yeteri kadar öğrenebilmiş değil. Biz de izah edemedik yeteri kadar çaba sarf edemedik. Ama öte yandan toplum özerklik ve şu anki sistem arasındaki farkı yeteri kadar görmüş olsa, anlatabilmiş olsaydık bugünkü durumu yaşamıyor olabilirdik. Hükümet bunu anlatmamıza müsaade etmiş olsaydı süreç şiddet zeminine kaymazdı” dedi.

Yüksek 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede parti kadrolarının yüzde 80’inin değişeceğini de söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG