Erişilebilirlik

DBP Belediye Başkanlarından 'Kayyum' Toplantısı


Demokratik Bölgeler Partisi’ne mensup belediye başkanları, hükümetin belediyelerine kayyum atama girişimine karşın atacakları adamları belirlemek üzere Diyarbakır’da toplandı. Toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Türkiye’nin Suriye sınırında koridor oluşturmak için, özellikle sınır hattındaki belediyelere kayyum atamaya çalıştığını söyledi.

“Türkiye’de demokrasi, Kürdistan’da özgürlük inşa ediyoruz” adıyla düzenlenen toplantıya, bölgedeki DBP’li bütün belediye başkanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, belediyelere yönelik kayyum tartışmalarının tesadüfi olmadığını söyledi. Tartışmaların bir planın parçası olduğunu savunan Tuncel, ”Bugüne kadar AKP faşizm yönetimi nedeniyle 185 arkadaşımız gözaltına alınmış, birçoğu tutuklanmış, 21 belediye eş başkanımız, 33 meclis üyemiz tutuklu. Gözaltına alınıp bırakılan, görevden alınan arkadaşlarımıza bakıldığında aslında AKP belediyelerimizi işlevsizleştirmek için gece gündüz çalışıyor. Sadece müfettişler atanmıyor. Müfettişler her gün belediyede, her gün denetim yapıyor. Mesele burada sorun olduğu meselesi değil, siyasi bir mesele” dedi.

Tuncel, kayyum tartışmalarıyla ilgili yeni bir iddia gündeme getirdi. Hükümetin özellikle Suriye sınırındaki belediyelere kayyum atamaya çalıştığını belirten Tuncel, “Çok istediği o koridoru uluslararası güçlere dayatmayı başaramayınca, Türkiye sınırında koridor oluşturmayı amaçlıyor. Bütün mesele bu. Nusaybin’in niye taşımak istiyor, Cizre’yi niye yerle bir ediyor… Aslında AKP hükümetinin derdi Saddam gibi, Esat gibi Kürtler arası birlikteliği engellemek için koridoru oluşturmak. Mesele sadece belediye başkanlarını uzaklaştırmak için kendi politikalarını geliştirmek, Kürt, Türk düşmanlığını derinleştirmek için belediyelerimize el koymak istiyor” diye konuştu.

DBP Belediye Başkanlarından 'Kayyum' Toplantısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Türkiye’nin müzakerelere dönmekten başka çaresinin bulunmadığını söyleyen Tuncel, “Güvenlikçi politikalardan sonuç alınmadı, bundan sonra da alınmaz. Türkiye’nin kazanmasını tek yolu müzakere sürecine yeniden dönmek, Kürt halkı ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşturacak müzakereleri başlatmaktan başka şansı yoktur. Bölünme bunu yapmadıklarında gerçekleşir. Bizim ortaya koyduğumuz proje Türkiye’nin üniter yapısı içinde birlik projesidir. AKP’nin savaş politikası bölünme politikasıdır” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Leyla Güven, belediyelere kayyum atamanın kolay olmayacağını belirtti. Güven, “Kayyum gelip, rahatlıkla belediyelere girip oturacak ‘bizimdir el koyduk’ diyecek? Bu kadar kolay değil, kimse bunu rahatlıkla yapamaz. Kimse halkın belediyelerine el koyamaz, gelip size hizmet ediyoruz diyemez. Hizmetleri lazım değil bize. 100 yıldır cumhuriyet kurulmuş buraya hizmet gelmedi. Avrupa Konseyi yerel yönetimler şartındaki çekinceleri kaldırın dedik kabul etmediler. Kaldırırsak belki Kürt belediyeleri daha çok hizmet eder, daha fazla fırsat geçer ellerine. Şimdi bu da yetmedi belediyelerimize el koymak istiyor. Dediğimiz gibi halk bunların cevabını verecektir” dedi.

İki gün sürecek toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG