Erişilebilirlik

Dayak Olayı Almanya'yla İlişkileri Gerdi


Yurtdışı Türkler'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ
Yurtdışı Türkler'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ
Almanya'nın Duisburg kentinde yaşayan işadamı Yaşar Albayrak'ın, Köln-Bonn Havalimanı’nda Alman polisi tarafından hastanelik oluncaya dek dövülmesinin yankıları sürerken, olay Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden gerilmesine neden oldu.

Yurtdışı Türkler’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, polisin müdahalesini sert sözlerle kınadı ve 'Alman yetkililerin bu konuda yapacaklarının yakın takipçisiyiz' şeklinde açıklama yaptı.

Geçen Cumartesi gecesi yaşanan olay görgü tanıklarının ifadelerine göre, oğlunu İstanbul’a yolcu etmek için havaalanında bulunan 51 yaşındaki Yaşar Albayrak'ın bilet aldığı şirketin yetkilisi ile tartışması sonrasında yaşandı.
Yetkilinin durumu polise şikayet etmesinin ardından şaltere gelen iki Alman polisi Yaşar Albayrak'ın hüviyetini görmek isterken arbede yaşandı.

İddialara göre bu esnada polis dayağına maruz kalan Albayrak'ın cop darbeleri sonrası kafası yarıldı, karısı ve oğlu da polis tarafından tartaklandı.
Olayla ilgili sosyal medyaya yansıyan cep telefonu kayıtlarında Yaşar Albayrak'ın baygın bir şekilde havalimanında yerde yattığı görülüyor.

Şiddet uygulayan polis memurları hakkında 'adam yaralama' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Albayrak hakkında ise polise mukavemet ve hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan bir polis yetkilisi, baba ve oğul Albayrak’ı havalimanında bulunan polis merkezine götürmek istediklerini, memurlara karşı koyduklarını, polisin de copla müdahale etmek zorunda kaldığını ve bu esnada çıkan arbedede Yaşar Albayrak’ın yere düşüp kafasını yardığını savundu.

Duisburg kentinde orta ölçekli bir işyeri sahibi olan ve 'cop kırılana kadar beni dövdüler' diyen Yaşar Albayrak, polisin sert müdahalesini 'demokratik bir ülkeye yakışmıyor' şeklinde yorumluyor.
Olayın arkasında Türk düşmanlığı olduğunu öne süren Albayrak, meseleyi uluslararası mahkemelere kadar taşıyacağını ve Türkiye'nin desteğini beklediğini belirtiyor.

Olayla ilgili amatör cep telefon kayıtlarının youtube üzerinden yayılmasından sonra konu Alman gazetelerine de yansıdı. Yurtdışı Türkler’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamaları da Almanya'da yankı yaptı.
Bozdağ yazılı açıklamasında, 'Alman yetkililerin bu konuda yapacaklarının yakın takipçisiyiz. Umuyoruz ki Alman yetkililer hukuku çiğneyen polisler hakkında yasal müeyyideleri uygularlar. Aksi, hukukun hükümetçe çiğnenmesi olur' diyerek olaya tepki gösterdi.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında manşette yer alan 'Türk Başbakan Yardımcısı Almanya'da polisin şiddetini eleştiriyor' başlıklı haberde, Bozdağ'ın Berlin'deki Türkiye Büyükelçiliği'ni konuyu takip etmesi konusunda görevlendirdiği belirtiliyor ve Yurtdışı Türkler’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı'nın geçmişte de Almanya'ya yönelik sert açıklamalar yaptığı, nitekim çıkan yangınlar sonrasında Alman yetkililere güvenmediğini söylediği öne sürülüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG