Erişilebilirlik

Davutoğlu Kouchner'le Görüştü


Davutoğlu Kouchner'le Görüştü
Davutoğlu Kouchner'le Görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci konusunda “tavrımızda değişiklik yok” dedi



Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Kouchner, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci konusunda “tavrımızda değişklik yok” diyerek geri adım atmadı.

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Paris’in, Avrupa Birliği üyelik görüşmelerindeki karşı tutumu nedeniyle gerilmiş bulunuyor.

Türkiye, Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerine beş yıl önce başladı ancak görüşmeler Ankara’nın limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmayı reddetmesi nedeniyle durdu ya da askıya alındı. Buna ek olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa’nın parçası olmadığını iddia etti.

Ancak Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Ahmet Davutoğlu’yla düzenlediği ortak basın toplantısında Fransa’nın Türkiye’ye yardımcı olmak istediğini söyledi. Kouchner, Davutoğlu’nun istediği şekilde üyelik görüşmelerinde üç müzakere başlığının daha açılabileceğini kaydetti. Fransız bakan, bu başlıkları sosyal politika, istihdam ve rekabet olarak sıraladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olabilmesi için 35 müzakere başlığıyla ilgili görüşmeleri tamamlaması gerekiyor. Ancak 18 başlık, Kıbrıs ile ilgili uyuşmazlık nedeniyle görüşmelere açılamıyor.

Kouchner, Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne karşı çıkmasıyla ilgili bir soruyu yanıtsız bıraktı, sadece Paris’in bu konudaki görüşünün bilindiğini söyledi. Ancak Fransız bakan, topu Türk tarafına atarak Ankara’nın daha çok reform yapması gerektiğini vurguladı.

Gözlemciler, bu reformlar arasında Türk limanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılmasının da bulunduğunu söylüyor.

Türk hükümeti, ancak Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan ambargo kaldırılırsa limanlarını açabileceğini bildiriyor.

Kouchner’in görüşlerini kibarca reddeden Davutoğlu, Fransa’nın tutumundan Türkiye’nin duyduğunu düş kırıklığını tekrarladı. Davutoğlu, Kıbrıs Rumları’nın 2004 yılında Türk tarafının kabul ettiği Birleşmiş Milletler barış planını reddettikten sonra Avrupa Birliği’ne alınmasından Ankara’nın duyduğu hoşnutsuzluğu da vurguladı.

Basın toplantısında iki bakanın gülümseyen yüzlerine rağmen siyasal bilimci Cengiz Aktar, Fransa’nın muhalefetinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik girişimini öldürdüğü görüşünde. Bu tür olumsuz açıklamalarla üyelik sürecinin öldüğünü öne süren Aktar, Fransa’nın bir yandan tam bir Türkiye düşmanlığı yaparken bir yandan da Türkiye ile iyi ilişkiler içindeymiş gibi davrandığını söylüyor. Aktar, Fransa’nın gerçekte ilişkilerinin iyi olmadığını ve bunun yıllarca böyle devam edeceğini savunuyor.

Uzmanlara göre bu tür değerlendirmeler Kouchner için iyi haber değil. Çünkü Fransız bakanın Ankara ziyaretinin ana nedeni, Fransa’nın Avrupa dışındaki diplomatik girişimlerine Türkiye’nin desteğini sağlamaktı.

Paris, Türkiye’nin öncü rol oynamasını istediği bir Akdeniz Ülkeleri Kulübü kurma çabalarını hala sürdürüyor. Ancak Ankara Akdeniz Kulübü fikrini soğuk karşılıyor ve bunun Avrupa Birliği üyeliğine bir alternatif olmasından kuşkulanıyor.

Uzmanlar, Kouchner’in iki günlük ziyaretinin Türk-Fransız ilişkilerinde önemli bir ilerlemeye ya da bir sürpriz gelişmeye yol açmayacağı konusunda görüşbirliği içinde görünüyor.

XS
SM
MD
LG