Erişilebilirlik

Davutoğlu’ndan Dersim Açılımı


Tunceli'yi ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu Dersim Müzesi kurulacağını, ildeki dini ziyaret mekanlarının restore edileceğini ve Tunceli Üniversitesi'nin isminin Munzur Üniversitesi olacağını söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli’ye yaptığı seyahatte yeni bir Alevi açılımının ipuçlarını verdi. Protesto nedeniyle kent merkezindeki belediye ziyaretini iptal eden Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada yeni açılımın çerçevesini çizdi.

Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre; eski kışlanın yerinde Alevi İslam geleneğinin büyük birikimini en iyi şekilde sergileyecek Dersim Müzesi kurulacak, ildeki dini ziyaret mekanları restore edilecek ve Tunceli Üniversitesi’nin ismi Munzur Üniversitesi olacak.

Bakanlar Kurulu’nda bu çalışmalar için 21 milyon lira tutarında bir bütçe onaylanmış durumda.

Davutoğlu: Devlet empati kurmalı

Davutoğlu konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarda olduğu dönemi eleştirdi. Tek tipçi insan ve tek tip ulus ideolojisi yüzünden yalnız Aleviler ve Dersimlilerin değil Sünnilerin de acılar çektiğini belirten Başbakan, Yeni Türkiye’de devletin herkesle helalleşip ve akitleşeceğini söyledi. Davutoğlu, her dönemde birileri dışlandı. Devletin empati kurması lazım farklılıklar çok güzeldir’ dedi.

Davutoğlu: Bürokraside kriterimiz liyakat, Alevilere ayrımcılık yapılmıyor

1990’lı yıllarda terörle mücadele kapsamında boşaltılan köylere dönüş için her türlü desteğin verildiğini belirten Başbakan, faili meçhullerin Türk hukuk sisteminden kaldırıldığını söyledi. Davutoğlu, ‘Kürtçe ve Zazaca’nın üzerindeki yasakları kaldırdık. Bundan sonra da talepler neyse tek tek ele alacağız. Alevi vatandaşlarımıza ya da gayrı müslimlere hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Bürokraside temsil konusunda ve atamalarımızda emanet tesliminde tek bir ölçümüz vardır, liyakat. Herhangi bir şekilde herhangi bir vatandaşımıza yönelik bir ayrımcılık varsa bizzat takipçisi olacağım’ dedi.

Ağbaba: birkaç Alevi beldesi hariç tek bir Alevi okul müdürü kalmadı

Her ne kadar Davutoğlu, bürokraside temsil konusunda liyakatın temel alındığını söylese de dün CNN Türk televizyonuna açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Milli Eğitim Bakanlığı’nda Alevilere ayrımcılık yapıldığını iddia etmişti. Ağbaba, ‘Geçtiğimiz günlerde okul müdürleriyle ilgili Cemaat’e karşı bir operasyon yapıldı. Maalesef bu operasyonun amacı Cemaat değildi, solcu ve Alevi okul müdürlerini tasfiye ettiler. 7 bine yakın okul müdürü tasfiye edildi. İddia ederek söylüyorum, birkaç Alevi köyü, Alevi beldesi hariç bir tek Alevi okul müdürü kalmadı’ demişti.

Davutoğlu’nun halefi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2010 Referandumu kampanyasında sık sık yüksek yargıda Alevi ağırlığı olduğu iddiasını gündeme getirmiş ve Alevi dedelerini kast ederek ‘dedelerden talimat alarak atama yapma dönemi bitti’ demişti.

Davutoğlu, Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilebileceğini ima etti

Davutoğlu, bundan sonraki süreçte Alevi toplumun kanaat önderleriyle yeniden bir araya gelerek Alevilerin ihtiyaçları konusunda en doğru kararları almaya çalışacaklarını söyledi. Başbakan, ‘istişarelerle daha sağlam zeminde neticeye ulaşmak için çaba içinde olacağız. Din kültürü derslerinde herhangi bir şekilde Alevi vatandaşlarımıza yönelik aşağılama içeren bir tek cümle varsa hepimize yapılmış hakaret olarak algılarız. Yerleşim yerlerinin isimleriyle ilgili olarak böyle bir talep gelirse inşallah halkımızın talepleri yönünde adım atmaya gayret edeceğiz’ dedi.

Alevi örgütleri: Muhatap biziz

Tunceliler uzun süredir kentin isminin yeniden Dersim’e çevrilmesini istiyordu. Cumhuriyet Halk Partisi de Tunceli’nin isminin Dersim yapılması için bir Meclis teklifi vermişti.

Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli ziyareti öncesi Alevi toplumunun en güçlü temsilcileri arasında bulunan Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu ortak bir bildiri yayınlayarak Alevilerin sorunlarının çözümü için kendilerinin muhatap olduklarını duyurdu.

Sorunların ortak akılla çözülmesini öneren Alevi örgütlerinin talepleri şöyle:

‘Açılım, günlük siyasi çıkarlara göre yapılmamalı. Tarihle yüzleşilmeli, arşivler açılmalı ve sorunların çözümü ortaklaştırılmalı. Acılar giderilmelidir. Tek taraflı, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden, yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır’.

Davutoğlu’nun ziyareti protesto edildi

Başbakan Davutoğlu’nun İçişleri Bakanı Efkan Ala, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’yla birlikte gerçekleştirdiği Tunceli ziyareti öncesinde birkaç yüz kişilik bir grup protesto gösterisi gerçekleştirdi. Güvenlik güçlerinin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiği gösteri sonrası Davutoğlu, kent merkezine girmekten vazgeçti.

İki milletvekili bulunan Tunceli, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bugüne kadar katıldığı tüm seçimlerde milletvekili çıkaramadığı tek il.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG