Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: "Kongre'nin Son Gününde Tasarının Sunulması Etik Değil"


Büyükelçi Namık Tan
Büyükelçi Namık Tan

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine getirilebileceği yolundaki haberlerden hemen sonra Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarındaki üst düzey yetkililerle temasa geçti.

Kongre'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üst düzey yöneticilerinin aralarında bulunduğu 30 civarında üyeyle de temaslarda bulunan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zarara dikkat çekti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Kongre'nin 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak tanımasını isteyen tasarının, Amerikan Kongresi'nin son çalışma günlerinde gündeme getirilmesini etik bulmadıklarını belirterek, bu girişime karşı çalışmaların aralıksız sürdürüleceğini bildirdi.

Tan, yaptığı yazılı açıklamada, ''tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine getirilmesi çabaları karşısında, sabah erken saatlerden itibaren gereken her türlü temas ve çalışmaları yaptıklarını'' kaydetti.

''Sağduyunun galebe çalacağına inanıyorum'' diyen Büyükelçi Namık Tan, açıklamasında şöyle dedi:

''ABD Yönetimi ve Kongre içindeki Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine vakıf milletvekilleri, anılan tasarının kabul edilmesinin ilişkilerimize vereceği zararın boyutunun bilincindedir. Kongrenin neredeyse son gününde bu denli tartışmalı bir tasarının gündeme getirilmesini etik bulmuyoruz. Bu girişim karşısındaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecektir.''

Buarada Kongre'deki Türkiye Dostluk Grubu'nun tasarı aleyhinde bir mektup hazırladığı öğrenildi.

Büyükelçilik, konuya ilişkin gelişmeler hakkında Türk-Amerikan kuruluşları ile Türk Dünyası topluluklarının temsilcilerini de bilgilendiriyor.

Öteyandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni Tasarısı'yla ilgili olarak ''Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya konulmaz'' dedi. Davutoğlu, Konya Konevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Konya Danışma Meclisi toplantısından sonra, gazetecilere şunları söyledi:

''Çalışma döneminin sonuna yaklaşılan bir noktada böylesine ani bir çaba gerçekten Türkiye'de takip edilmesi gereken bir konu. Hemen ABD yetkilileriyle temasa geçtik. Büyükelçimiz orada temaslarını yürüttü. Ben de akşam Sayın Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdim.

Kendisine çok açık bir şekilde böyle bir çabanın Türk-ABD ilişkilerinde oluşturacağı olumsuz sonuçları ve hep beraber görerek bunu engellememiz gerektiğini ifade ettim. Kendisi de konunun ani bir şekilde gündeme geldiğini ifade etti. Ve bütün güçleriyle bu konuda devreye gireceklerini söylediler. Etkin bir müdahale istedim, kongre nezdinde. Çünkü bu konu artık Türk-ABD ilişkilerinin geleceğini, doğasını etkileyecek bir nitelik kazanıyor. Bu konuda herkesin sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi lazım. Tarihi konuların tekrar tekrar gündeme getirilerek bir demoklesin kılıcı gibi Türk-ABD ilişkileri üzerinde sallandırılması doğru değil. Sayın Clinton da bu konuda her türlü çabayı göstereceklerini söylediler. Gelişmeleri takip edeceğiz. Ben şimdi Ankara'ya geçeceğim gelişmeleri yakın bir şekilde takip edeceğiz. Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya konulmaz.''

Davutoğlu, ''Böyle bir durum gerçekleşirse Türkiye'nin tepkisi ne olur?' sorusuna ''Onu o zaman bütün dünya görür. Ama ümit ediyorum ki, böyle bir sonuç olmaz'' diye cevap verdi.

XS
SM
MD
LG