Erişilebilirlik

Davutoğlu Sorumluyu YPG ve PKK Olarak Açıkladı


Başbakan Davutoğlu, Ankara’da bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a taziye ziyaretinde bulunduktan sonra Türkiye’ye seslendi. Ankara’daki dünkü terör saldırısında tüm Türkiye’nin hedef alındığını vurgulayan Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) her türlü terör ile mücadelesini sürdürme kapasitesine sahip olduğunu da kaydetti.
Başbakan Davutoğlu, Ankara’da bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a taziye ziyaretinde bulunduktan sonra Türkiye’ye seslendi. Ankara’daki dünkü terör saldırısında tüm Türkiye’nin hedef alındığını vurgulayan Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) her türlü terör ile mücadelesini sürdürme kapasitesine sahip olduğunu da kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’da dün akşam 28 kişinin ölümüne neden olan bombalı araç saldırısı için “Bu saldırıyı Türkiye içindeki bölücü terör örgütü üyeleri ve YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Bu kişi PKK ve YPG mensubu bir kişidir. Saldırının YPG irtibatı ortaya çıktı. Kişi, 1992 Amude doğumlu Salih Neccar adlı kişidir. Saldırıyla ilgili 9 kişi gözaltına alındı. YPG irtibatları kesindir” dedi.

Davutoğlu, Ankara’da bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a taziye ziyaretinde bulunduktan sonra Türkiye’ye seslendi. Ankara’daki dünkü terör saldırısında tüm Türkiye’nin hedef alındığını vurgulayan Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) her türlü terör ile mücadelesini sürdürme kapasitesine sahip olduğunu da kaydetti.

Türkiye’deki bölücü terör örgütü uzantıları ile Suriye’den sızmış bir kişi işbirliğiyle saldırı gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu, olayda hareket halindeki aracı kullanan fail Salih Neccar’ın Suriye’nin Haseki bölgesindeki Amude doğumlu olduğunu ifade etti. İlgili güvenlik güçlerince kısa sürede olaya ilişkin tüm verilerin ortaya çıkarıldığını da anlatan Davutoğlu, olaydan dolayı tüm sorumlular hakkında gerekli tüm adli işlemin yapılacağını dile getirdi.

‘Bunun müsebbibi YPG, PKK'dır’

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin sınırlarında her türlü tedbirleri de alacağını vurgulayarak, olaydan kesinlikle YPG ve PKK’yı sorumlu gördüklerinin altını çizdi. Davutoğlu, olaya ilişkin özetle şunları açıkladı:

“Bu saldırıyı Türkiye içindeki bölücü terör örgütü üyeleri ve YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Bu kişi PKK ve YPG mensubu bir kişidir. Saldırının YPG irtibatı ortaya çıktı. Kişi, 1992 Amude doğumlu Salih Neccar adlı kişidir. Saldırıyla ilgili 9 kişi gözaltına alındı. YPG irtibatları kesindir. Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük birsaldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönükhiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Bu karşılığın en etkinşekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur. Mevcut 9 kişinin gözaltına alınmasıyla bir network tespit edildi. Yeni gözaltılar da olacaktır. Soruşturma devam ettiği için bu bilgileri burada telaffuz etmiyorum.”

Terör örgütünün bu faaliyetinden bağımsız olarak TSK’nın operasyonlarına devam ettiğini de açıklayan Davutoğlu, bölgesine operasyon düzenlendiğini kaydetti. Davutoğlu, Irak’ın Haftanin bölgesine dün saat 21.30 civarında bölücü terör örgütü mensuplarına dönük olarak etkili bir operasyon yapıldığını söyledi. Söz konusu operasyon ile en az 70 terör örgütünü mensubunu etkisiz hale getirdiklerini kaydeden Davutoğlu, bunun Irak ile ilgili bölüm olduğunu belirterek, Suriye’de ise Azez bölgesinden atılan havan mermilerine mukabelede bulunulmaya ise devam edileceğini söyledi.

ABD’ye de mesaj verdi

Olaya ilişkin Türkiye’nin elinde tüm delillerin mevcut olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bütün ülkelere de bilgiler aktarılacaktır. Bugün Dışişleri Bakanlığı’na da gerekli talimatı vereceğim. Başta P5+1 ülkeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacaktır. ‘YPG terör örgütü değildir’ diyenlere de verilecektir. Burada kesin ve tartışmamız bir dayanışma bekliyoruz” diye konuştu.

11 Eylül terör saldırısı sonrasında Türkiye’nin her türlü dayanışmayı gösterdiğini anımsatan Davutoğlu, “Amalı, belkili açıklamalar bizi tatmin etmedi, etmeyecek” ifadesini kullandı. Eğer teröre karşı duruluyorsa belirli bir terör grubu iyi veya bunu kullanmalı yaklaşımını objektif bulmadıklarını söyleyen Davutoğlu, YPG’yi de sanki bir demokratik unsur gibi masaya davet edenlere de seslendiğini belirterek, Esat rejimini kast ederek “Katil rejimle birlikte katiller arasında yer alabilir o bizi ilgilendirmez ama Suriye halkı temsilcisi olma hakkı yoktur” yorumunda bulundu.

YPG’nin Türkiye’ye düşman bir örgüt olduğunu belirten Davutoğlu, “Türkiye’ye düşman bir örgütü destekleyenler dost ülke vasfını kaybetmeyi göz alır” sözleri de dikkat çekti. Davutoğlu, “Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzerehiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin,Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütüyle ilişki kurmasınımazur görmeyiz ve bu konuda da tutumumuzu en açık ve en güçlü şekilde ifadeediyoruz” dedi.

Terör örgütlerine de seslenen Davutoğlu, TBMM’deki dün akşam yayımlanan ortak bildirgeye 3 siyasi parti (AKP, CHP ve MHP) tarafından imza atıldığını belirterek, bu şekilde Türkiye’nin bu topraklardaki varlığını her zaman sürdüreceği mesajını verdiğini söyledi. Ancak bildirgeye imza atmayan siyasi partiyi (HDP) kınadığını da sözlerine ekledi. Davutoğlu, “İkinci çağrım, siyasi partilere, sivil toplumkuruluşlarınadır. Terör karşısında, kaynağı ne olursa olsun, piyonu kim olursa olsun, omuz omuza vermeliyiz” görüşünü paylaştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:55 0:00

CHP: ‘İtibar ediyoruz ama mahcup olmayalım’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Meclis’te dün ortak hazırlanmış bildirgeye imza atılmasıyla AKP Hükümeti’nin sorumluluktan kurtulamayacağını söyledi. Davutoğlu’nun bugün sabah değil dün akşam olay olmaksızın faili yakalayıp basın toplantısı düzenlemesi gerektiğini kaydeden Özel, dün ölen 28 kişi adına, Ankara Katliamı’ndaki 104 kişi adına, Suruç’taki 34 kişi adına bunun hesabını soracaklarını ifade etti.

Ana muhalefet partisi olarak resmi kurum ve kuruluşlarınca yapılan açıklamaya itibar duymak durumunda olduklarını belirten Özel, “Adı Ahmet Davutoğlu olduğu için değil Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğun için, adı Efkan Ala olduğu için değil, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı olduğu için, adı Hakan Fidan olduğu için değil Türkiye Cumhuriyeti MİT Müsteşarı olduğu için açıklamalarına itibar ediyoruz. Mevcut açıklamalarıyla yapılan değerlendirmeyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni önümüzdeki günlerde mahcup etmemesini dileriz” dedi.

Ancak geçtiğimiz günlerde Suriye konusunda YPG dolayısıyla uluslararası kamuoyunda kimin kimi kınadığı tartışması yaşandığını da anımsatan Özel, şimdi böyle bir süreç sonunda bu açıklama geldiği için de dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

MHP de hükümete tepki gösterdi

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, 2014 yılında 29 Ekim’de Irak’tan PYD’ye peşmerge güçleri geçişine hükümetin izin vermiş olduğunu anımsattı. “PYD'yi Türkiye'den geçiren kim? Erdoğan. PYD'nin liderini Ankara'da İstanbul'da pohpohlayan, ağırlayan şımartan kim? "Serok Ahmet” diyen Akçay, şimdi işin özünü hangi örgüt meselesi değil terör örgütleriyle etkin mücadele edilmediği olarak gördüklerini söyledi.

Akçay, “Seçimden önce canlı bombalar için ‘Eyleme geçmediği için yakalayamıyoruz’ demişlerdi. Şimdi eylem olduğuna göre yakalamışlar herhalde.. Marifet, eylemden önce yakalamaktır. Terör örgütlerini, terör eylemi yapamaz hale getirmektir. Bugün gelinen nokta; başkentimizde, kalbimizde patlayan bombalardır. Ekim ayındaki patlamayı unutmadık. Büyük şehirler büyük tehditler altında” dedi.

Salih Müslim, İmece TV’ye açıklama yaptı

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ise, Türkiye’nin açıkladığı olayın failiyle YPG arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını savunarak, olayla kendileri arasında hiçbir bağ olmadığını iddia etti. Müslim, İmece TV’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ankara’da dün yaşanan bombalı saldırıdan dolayı kendilerine yönelttiği suçlamayı reddettiğini bildirdi.

Ankara’da yaralılar sessizdi

Bu arada Ankara’da saldırının yaşandığı Devlet Mahallesi’ndeki TSK lojmanları önündeki kavşakta sabah saatlerinde ise olay yeri inceleme çalışmaları sonlandırıldı. Bunun üzerine araç parçalarının toplanması ve İsmet İnönü Bulvarı’nın trafiğe açılması için temizlik araçları çalışmaya başladı. Basın mensupları ise bu süreçte polis bariyeri arkasında tutulmaya devam edildi.

Ankara’da yaralıların kaldırıldığı hastanelerden bugün sabah tedavisi tamamlanan yaralılardan bir kısmı ise taburcu edildi. Ancak askeri personel oldukları için söz konusu yaralılar basın mensuplarına açıklama yapmaktan ise imtina etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG