Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'İran Ramazan'dan Sonra Görüşmelere Hazır'


Türkiye, İran ve Brezilya dışişleri bakanları İstanbul’da biraraya gelerek Tahran’ın nükler görüşmelerde bundan sonra atacağı adımları ele aldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran’ın Eylül’de Ramazan ayı sona erdikten nükleer görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye, İran ve Brezilya dışişleri bakanları İstanbul’da biraraya gelerek Tahran’ın nükler görüşmelerde bundan sonra atacağı adımları ele aldı.

Davutoğlu İran’ın Pazartesi günü Uluslararası Atom Enerji Dairesi'ne bir mektup göndererek nükleer takas konusunda “teknik” görüşmeleri başlatmasını isteyeceğini söyledi.

Türkiye ve Brezilya’nın girişimleriyle Mayıs ayında varılan takas anlaşması, İran’ın Türkiye’ye teslim edeceği düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum karşılığında tıbbi araştırmalarda kullanmak üzere nükleer yakıt almasını öngörüyor.

İran hükümeti takas anlaşmasını kabul ederken uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini de açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nükleer programını sürdürmesi nedeniyle İran’a ek yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırmış bulunuyor.

İran nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor. Batılı devletler ise Tahran hükümetinin silah geliştirmeye çalışmasından kuşkulanıyor.

'Tahran Anlaşmasına Zemin Yaratma Çabası'

İstanbul’da Brezilya ve İran Dışişleri Bakanları ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görüşmeyi Brezilya ve Türkiye'nin arabuluculuğu ile imzalanan Tahran anlaşmasına yeni bir zemin yaratma çabası olarak özetledi. Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin sadece depolama rolü üstleneceğini de vurgulayan Dışişleri Bakanı, “taraflar teknik olarak anlaşamazsa bu da olmayacak” dedi. Davutoğlu, Tahran anlaşmasından istifade etmenin hem İran'ın hem de Viyana Grubunun işi olduğunun da altını çizdi. “Kamuoyuna son anda duyurulan bu zirve, hem içeriği hem de zamanlaması açısından ne anlama geliyor?” bu soruyu Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Dr. Behlül Özkan radyomuza değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+ 1 grubu ile Eylül'ün 2. Haftasında görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Davutoğlu, ayrıca İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un görüşmesinin İstanbul'da olması için de genel anlayışın mevcut olduğunu ifade ederken bu görüşmenin gecikmiş olduğunun altını çizdi ve “biz Türkiye olarak görüşmenin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz ve destekliyoruz. Nerede olacağından çok görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ile ilgileniyoruz" ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG