Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'Demokratik Bir Parlamenter Sistemi​ Savunuyoruz'


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin kuruluşunu ilan ettikleri toplantıda konuştu. Partinin programı ve hedefleri konusunda bilgiler veren Davutoğlu mevcut siyasi duruma ilişkin atıf ve değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu partinin kuruluş amacından bahsederken "Bütün baskılara ve oluşturulmaya çalışılan korku atmosferine rağmen cesaretle, samimiyetle ve basiretle omuz omuza vererek Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına hazırlandığımız bu dönemde, ülkemize demokratik ve müreffeh bir gelecek ufku çizmek için bir araya geldik. Yetmiş yıllık demokrasi tarihimizin sancıları içinden geçmiş üç nesil olarak buradayız" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu: 'Demokratik Bir Parlamenter Sistemi​ Savunuyoruz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Davutoğlu, "Ama geçmişe değil geleceğe, nefrete değil sevgiye, öfkeye değil merhamete, korkuya değil ümide ayarlıyız. Geçmişe ağıt yakmaya değil, ortak bir gelecek inşa etmeye geliyoruz. Zamanı geçmiş eski sözleri tekrar etmeye değil, ‘yeni şeyler söylemeye’ geliyoruz" dedi.

‘’Başkanlık sistemi demokratik standartlarda sert bir düşüşe yol açtı’’

Davutoğlu'nun özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin sözleri dikkat çekti. Ahmet Davutoğlu, “Ülkemizde yıllarca uygulanan parlamenter sistemin de 2016 Referandumu’yla benimsenen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de demokratik kriterleri karşıladığını söylemek mümkün değildir. Başkanlık sistemi, hemen her alanda yürütmenin yasama ve yargı üzerindeki etkisini artırma ve yürütmeye mümkün olduğunca fazla güç devretme düşüncesiyle inşa edilmiştir. Yeni sistemle birlikte; karar alma süreçlerinde ve yetki kullanımında yaşanan daralma yönetimde ciddi bir verimlilik, etkinlik ve güven sorunu ortaya çıkarmanın yanında, demokratik standartlarda da sert bir düşüşe yol açmıştır” dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devam etmesi halinde demokratik toplum düzenini sürdürmenin mümkün olamayacağını söyledi. Davutoğlu, “Ülkemizin tarihi tecrübesi ve mevcut yapısını göz önünde bulundurarak, her türlü vesayetten arındırılmış ​demokratik bir Parlamenter Sistemi​ savunuyoruz” diye konuştu.

‘’Seçim barajına karşıyız’’

Davutoğlu Gelecek Partisi'nin genel siyasi görüşlerini anlatırken de "Siyasetimizin temel felsefesi, geleneğe saygılı özgürlükçülüktür. Siyasi yöntem ilkemiz kapsayıcılıktır. İnsan onuru ile taçlandırılan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliği taşıyan herkes, mutlak anlamda eşittir. Siyasi yöntem ilkemiz, kapsayıcılıktır" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu bununla birlikte parti programlarında, yeni bir seçim yasası ve siyasi partiler yasası hazırlamak olduğunu söyledi. Bu noktada seçim barajına karşı olduklarını da dile getirdi.

‘’AB perspektifi korunacak’’

Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikasına ilişkin olarak da “ABD ile inişli çıkışlı seyreden ilişkilerimiz kurumsal ve süreklilik arz eden bir çerçeveye oturtulacak, NATO bünyesindeki ittifak ilişkilerimiz ve AB üyeliği yönündeki stratejik perspektifimiz korunacak. Türkiye, Batı ile yaşadığı sorunları yine Batı içerisindeki tartışmaların öncüsü olarak, orada müttefikler bularak daha etkin bir şekilde çözebilir. Buna ilaveten, başta Rusya ve Çin olmak üzere Asya derinliğindeki ilişkilerimiz güçlendirilecektir” dedi.

Türkiye’nin ekonomik bir kriz içerisinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, iktidarı sadece kendilerini iktidarda tutmanın dışında bir hedefleri olmamakla eleştirdi yüksek işsizlik oranlarına dikkat çekti.

‘’Hakimler ve Savcılar Kurulu ikiye ayrılacak’’

Davutoğlu parti programlarına ilişkin detayları paylaşırken Hakimler ve Savcılar Kurulu’nu ikiye ayırmak istediklerini dile getirdi. Davutoğlu, “Yargının hızlı ve etkin çalışması ve adil kararlar verebilmesi için esaslı bir reform yapılacaktır. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), ‘Hakimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ olarak ikiye ayrılacaktır. HSK’nın disiplin kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulmasını engelleyen hüküm değiştirilecektir” dedi.

Davutoğlu, sağlık ve eğitim haklarını doğumdan ölüme kadar temel insan hakları bağlamında ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu sağlık konusu stratejik bir başlık olarak ele aldıklarını ifade etti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eğitimi de insan devşirme alanı değil nitelikli insan yetiştirme alanı olarak gördüklerini söyledi.

Gelecek Partisi'nin kurucuları VOA Türkçe'ye konuştu

VOA Türkçe, Gelecek Partisi'nin kurucularından bazılarına mikrofon uzattı. Kurucu isimler, neden Davutoğlu ile birlikte hareket ettikleri sorusunu yönelttiğimizde Türkiye'nin yeni bir çıkış yoluna ihtiyaç olduğu görüşünü dile getirdi.

Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da, VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, partide aktif görev almayacağını, doktorluk mesleğine devam edeceğini söyledi.

Gelecek Partisi'nin ilk belediye başkanı olan Halil Kulak da bağımsız olarak seçildiğini ancak daha önce ilçesinde AKP'ye oy vermiş seçmenlerce Davutoğlu'nun partisine geçmesine destek verildiğini söyledi.

Gelecek Partisi Kurucuları VOA Türkçe'ye Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:01 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG