Erişilebilirlik

Darbeyi Eski Hava Kuvvetleri Komutanı mı Planladı?


“15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Akşam darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesinin demokrasi çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan, sabah da normal hayatına dönen asil milletin adı Türk milletidir. Ay yıldızlı bayraklarını dalgalandırarak terör çetesine verilecek en güzel cevabı vermişlerdir. 15 Temmuz, artık demokrasimizin bayramı olmuştur.”

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın darbeci subaylar tarafından rehin alınmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından Genelkurmay Başkanvekili görevine atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, TSK’nin bu darbenin karşısında olduğunu, düzenlediği basın toplantısında bu sözlerle açıkladı.

Genelkurmay Başkan Vekili: 90 şehidimiz var

Darbe girişimine karşı ilk açıklamayı yapan Orgeneral Dündar, 15 Temmuz darbe girişiminin Cumartesi sabahı 11 itibariyle bilançosunu da açıkladı.

Orgeneral Dündar, “Darbe teşebbüsü sırasında şu ana kadar tespit edilen 41'i polis, 2'si asker, 47'si sivil olmak üzere 90 şehidimiz vardır maalesef. Yaralılarımızın sayısı ise bin 154'tür. 1563 asker tutuklanmıştır. Darbe teşebbüsü içerisinde yer alanlardan 104 kişi çatışmalarda ölü olarak ele geçirilmiştir” dedi.

Kuvvet komutanlarının yerleri belirsizliğini koruyor

Kuvvet komutanlarından haberdar olmadığını söyleyen 1. Ordu Komutanı, Genelkurmay Başkanı’nın görevinin başında olduğunu da açıkladı.

Kuvvet komutanlarının durumları ise belirsizliğini koruyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ın nerede oldukları ve sağlık durumları hakkında çelişkili bilgiler veriliyor.

Ancak Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın, Moda Deniz Kulübü’nde katıldığı bir düğünden başka bazı havacı komutanlarla birlikte kaçırıldığı bilgileri doğrulanmış durumda.

Bu kaçırma operasyonu sırasında Orgeneral Abidin Ünal, Korgeneral İlhan Şanver’in kızının düğündeydi. Düğüne inen Sikorsky helikopterde bulunan maskeli kişiler, Ünal ve beraberindeki komutanları kaçırdılar.

Darbe girişimini Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Org. Öztürk mü planladı?

İddialara göre darbe girişiminin ardında, bu düğüne katılmayan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk var.

Akin Ozturk
Akin Ozturk

Öztürk’ün, darbe girişimini, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile birlikte planladığı öne sürülüyor.

Başbakan Yıldırım: 2839 subay ve asker gözaltında

Orgeneral Dündar’ın basın toplantısından kısa bir süre sonra Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte Başbakan Binali Yıldırım’ın düzenlediği basın toplantısına katıldı.

15 Temmuz’u “Demokrasi Bayramı” tanımlayan Başbakan, “Bu kalkışma bastırılmıştır ancak şehitlerimiz, toplam 161 şehidimiz, şu ana kadar bin 440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. Rütbesi ne olursa olsun darbeciler haindir, hainlerin rütbesi olmaz” dedi.

Binali Yıldırım özellikle sosyal medyada sıkça dillendirilen “idam cezası geri gelsin” tartışmaları hakkında karar merci olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni işaret etti.

Kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını veren cuntacı askerlerin kurduğu Whatsapp grubundaki yazışmaları da, söz konusu kapalı grup içinde bulunan subaylardan birinin telefonunun ele geçirilmesiyle ortaya çıktı.

Yazışmalarda 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın tutuklanma emri verildiği okunurken, “sivilleri geçirmeyin atış serbest” talimatının yapıldığı da görüldü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG