Erişilebilirlik

Darbe Teşebbüsü Sonrası Türkiye'de ABD’ye Tepki Artıyor


Türkiye’de Gezi sürecinden itibaren artan Amerikan karşıtı tepki 15 Şubat Darbe Teşebbüsü’nün ardından daha da belirginleşti. Dün Habertürk Televizyonu yayınına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, darbe girişimiyle ilgili olarak doğrudan Amerika Birleşik Devletleri’ni suçladı.

Süleyman Soylu, “Darbenin arkasında Amerika var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD’ye aylardır Fethullah Gülen konusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fethullah Gülen’i vermek zorundadır,” dedi.

Süleyman Soylu’nun bu açıklamaları ABD’de rahatsızlık yarattı.

Süleyman Soylu görüşlerinde ısrarcı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin Washington’ın rahatsızlıklarını, Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na aktardığını açıklaması üzerine Bakan Soylu, düşüncelerini bir kez de twitter hesabı üzerinden dile getirdi.

Süleyman Soylu, “ABD ‘Darbeye destek ithamı ilişkilerimize zarar verir’ demiş. İlgililerine ricam ‘darbe olsaydı ilişkilerimiz ne olacaktı’ diye soruversinler. Kerry, darbe teşebbüsünün ilk saatlerinde "Umarım barış bir an önce sağlanır’ dedi. Darbecilerin ismi ‘Yurtta Sulh Konseyi idi’. İlgililerine” yazdı.

Gürkan Zengin: Darbe girişimi ABD operasyonuydu

Aslında Soylu görüşlerinde yalnız değil. El Cezire Türkçe’nin genel yayın yönetmeni Gürkan Zengin de darbe teşebbüsünün Amerikan operasyonu olduğunu belirtti.

Zengin sosyal medya hesabında yaptığı yorumda “Bu darbe girişimi, ‘darbeye girişenlerin bağlantıları’nın ve ‘darbenin hedefleri’nin apaçık gösterdiği gibi bir Amerikan operasyonuydu. Amerika, Tayyip Erdoğan’dan kurtulmak istemiş ama bunu başaramamıştır. Darbe gecesi yaptığı açıklamayı dikkatli okuyanlar bunu görebilir. ABD'nin darbe gecesi yaptığı açıklamadaki vurgular Mısır’daki Sisi darbesinden sonraki açıklamalarındakilerle hemen hemen aynıdır,” dedi.

Perinçek: Bu Amerikancı FETÖ’cü darbe girişimidir

Darbe girişimini ABD’den destek aldığını iddia eden bir diğer isim Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek oldu. Türkiye’nin Rusya politikasındaki değişimin mimarlarından biri olduğunu iddia eden Perinçek, yıllardır Amerikan karşıtı söylemiyle tanınıyor.

Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Perinçek, “Bu Amerikancı, FETÖ'cü darbe girişiminde bulunan Hava Kuvvetleri’nden bir kısım subaylar daha önce Rus uçağını düşüren kimselerdir. Bu kesin bir bilgidir. Türkiye'nin Atlantik sisteminden uzaklaşarak, bölge ülkeleri, Rusya ve Asya ile yakınlaşması karşısında ABD'nin tepkisi” dedi.

Vatan Partisi Genel Başkanı, kamuoyunda dile getirilen “yapılan darbe girişimi değil Erdoğan komplosudur” yaklaşımını da eleştirdi.

“Bunlar FETÖ'yü kurtarmaya yönelik bir psikolojik savaş faaliyeti içindedir. Uyarıyoruz. Bu kara propaganda Amerika emperyalizmini ve FETÖ'yü kurtarmaya yöneliktir.”

Erdoğan: Gülen'i Türkiye'ye teslim edin

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Pensilvanya'da bulunan Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade talebini bir kez daha dile getirdi.

Kısıkla'da konuşan Erdoğan, "Amerika'sından Avrupa ülkelerine varıncaya kadar her yerden bu ülkeyi, bu devleti yalan yanlış, asparagas haberlerle adeta şikayet ettiler. Şimdi ben buradan Amerika'ya sesleniyorum: Sayın Başkan, Pensilvanya'daki 400 dönüm arazi içinde olan bu zatı bize verin demiştim. Bunların darbe girişiminde olduğunu size söylemiştim ama dinletemedim. Bu darbe girişiminden sonra tekrar sesleniyorum: Pensilvanya'daki bu zatı artık Türkiye'ye teslim edin. Eğer biz stratejik ortaksak o zaman ortağınızın bu talebini lütfen yerine getirin diyorum" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG