Erişilebilirlik

`Darbe Girişiminin Bedelini Gazeteciler Ödemesin’


15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararıyla gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepkiler hem Türkiye hem de dünyada devam ediyor.

Son yıllarda Türkiye’ye gönderdikleri heyetlerle hükümetin medya üzerindeki baskısını azaltmak ve ortadan kaldırmak için bir çok uluslararası basın kuruluşu da Türkiye’deki son gelişmeleri de yakından izliyor.

`Hükümet yıllardır basın özgürlüğü konusunda verdiği sözleri tutmadı'

Dünyanın önde gelen New York merkezli uluslararası gazetecilik örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi de (CPJ) uzun yıllardan beri Türkiye’deki muhalif gazetecilere uygulanan baskıyı yakında takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir dönem görüşen Gazetecileri Koruma Komitesi kendilerine basın özgürlüğü konusunda hükümet tarafından verilen sözlerin tutulmadığını vurguluyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi, aylardır resmi internet sitesinde ‘Türkiye’de medya baskısı’ günlüğü yayınlıyor. Gazetecileri Koruma Komitesi, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimin ardından Türkiye konusunda çalışmalarını arttırdı. Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaları anlık olarak izleyip gelişmeleri değerlendiriyor ve birçok dilde dünya ile paylaşıyor.

Ognianova: ‘ Girişim bahane ediliyor’

Darbe girişiminin ardında son gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ ne değerlendiren Gazetecileri Koruma Komitesi Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nina Ognianova, gazetecilerin darbe girişimi bahanesiyle gözaltına alınıp tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ognianova, Türk hükümetinin basın özgürlükleri konusunda kötü bir sicile sahip olduğunu 15-16 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimin ardından hükümetin OHAL yasasını kullanarak yönünü muhalif gazetecilere de çevirdiğini belirtti.

‘Gözaltına alınan gazeteci sayısı artabilir’

Ognianova, “Türk hükümeti yetkilileri başarısız darbe girişimin ardından çok sayıda gazeteciyi gözaltına aldı. Hükümet darbe girişimini bahane edip muhalif gazetecileri gözaltına alarak susturma girişiminden derhal vaz geçmeli” dedi.

Ognianova, ellerinde olan son liste ve raporlara göre 88 gazeteci için gözaltı kararı alındığı ve bunlardan 18’inin gözaltında olduğunu söyledi. Bu sayının artabileceğinden endişe duyduklarını ifade eden Ogninova, son darbe girişimin ardından Türkiye’nin en büyük gazeteci hapishanesine dönüşeceğini vurguluyor.

Ognianova, “Türkiye’de başarısız ve çok iğrenç bir darbe girişimi gerçekleşti. Seçilmişi hükümet, kanun dışı bir şekilde darbe girişimi ile devre dışı bırakılmak istendi. Ancak bunun bedelini gazeteciler ödememeli”dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG