Erişilebilirlik

Darbe Girişimi Sonrasında Operasyon ve Sorgular Sürüyor


Türkiye’de darbe girişiminin ardından 27 general ve amiral, Ankara Adliyesi’ne getirildi. Sorgularının ardından aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de bulunan isimlerin tamamı tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedildi.

Anadolu Ajansı, Öztürk'ün soruşturma kapsamında savcılığa verdiği ifadede darbe yapmak isteğiyle hareket ettiğini duyurdu. Ancak bu haber daha sonra yalanlandı.

Akın Öztürk ile ilgili son olarak NTV'de yazılı savcılık ifadesi olarak kısa bir metin canlı yayında paylaşıldı. Öztürk'ün savcılık ifadesinde, "Askeri darbeyi planlayıp, yöneten kişi değilim. Bu askeri darbeyi planlayan yöneten kişiyi bilmem" dediği iddia edildi.

Ankara Batı Adliyesi’ne sevk edilen 57 darbeci asker, tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne götürüldü.

Binlerce personel görevden alındı ya da gözaltında

İçişleri Bakanlığı, 9 bine yakın personeli görevden alındı. Kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışı da durduruldu.

İçişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personel görevinden uzaklaştırılmıştır” denildi.

Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1’i il valisi, 29’u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi ve 16 hukuk müşaviri var. Görevden alınanlar arasında en büyük grubu 4 bin 774 kişi ile polis memurları oluşturuyor.

Dün gece harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü de, aralarında rütbelilerin de olduğu 7 bin 850 emniyet personelinin açığa alınması talimatını verdi. Emniyet'e çağrılan polislerin silahlarına ve kimliklerine el konuldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevden uzaklaştırılan personel sayısı 465. Bunların 140’ı rütbeli.

Kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışı yasaklanırken, 3 milyonu aşkın memurun yıllık izinleri askıya alındı.

“Arazi temizliği”

Başbakan Binali Yıldırım da bugün son rakamları açıkladı. Yıldırım’ın açıklamalarına göre darbe girişimi sırasında 60’ı polis, 3’ü asker, 145’i sivil olmak üzere 208 kişi yaşamını yitirdi. 1.491 kişi de yaralandı.

“Toplam 7543 kişinin gözaltına alındığını, 316 darbecinin tutuklandığını, 1500 kamu personelinin açığa alındığını söyleyen Başbakan, “7 bin 555 kişilik gözaltı listemizle, çok net olarak belgeleriyle elimizde olduğunun da kamuoyunun bilmesinde fayda var. Biz şu an arazi temizliği yapmakla meşgulüz" diye konuştu.

Resmi rakamlara göre, ölü ele geçirilen darbeci sayısı 24. Yaralı ele geçirilenlerin sayısı 50. Gözaltında işlemleri devam edenlerin sayısı 7 bin 271. Gözaltına alınan şahıs sayısı 7 bin 543. Bunlardan 100’ü polis, 6 bin 38’i çeşitli rütbelerde asker, 755’i hakim ve savcı, 657’si de sivil. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşenlerin sayısı 316.

Yıldırım, "Her ne kadar bu darbe girişimi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başlatılmış olsa da bunlar canilerdir, teröristlerdir. Bu canilerle silahlı kuvvetlerimizi aynı tutmayın. TSK bizim göz bebeğimizdir" diye konuştu. Başbakan Yıldırım, "Halkın idam talebi bizim için emirdir ancak aceleci karar vermek yanlış olur," dedi.

Öte yandan Anadolu Ajansı, İncirlik Üssü’ne operasyon başlatıldığını duyurdu. Ajans, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen 2 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 5 Cumhuriyet Savcısı, polis ekipleri eşliğinde İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında arama ve inceleme yaptığını yazdı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG