Erişilebilirlik

Dara’da Zırhlı Araçlarla Kente Giren Askerler Birçok Kişiyi Tutukladı


Dara’da Zırhlı Araçlarla Kente Giren Askerler Birçok Kişiyi Tutukladı
Dara’da Zırhlı Araçlarla Kente Giren Askerler Birçok Kişiyi Tutukladı

Suriye'de görgü tanıkları ordu birliklerinin Dara ve diğer kentlerde yüzlerce kişiyi tutukladığını bildiriyor.

Dara’da görgü tanıkları, zırhlı araçlarla kente giren askerlerin, 15 yaş ve üstündeki bütün erkekleri tutukladığını haber veriyor. Sokakları kapatan ordu birlikleri kimsenin kaçmasına izin vermezken, eylemcilerin liderleriyle hükümet karşıtı avukatlar da askerlerin hedefi durumunda.

Kent sakinleri, dün kente binlerce yeni askerin sevkedildiğini bildirdi. Hükümet karşıtı gösterilerin ilk başladığı kent olan Dara'ya son altı gündür su, elektrik ve yakıt verilmiyor. Halk gıda bulmakta da zorlanıyor. Kente yabancı gazetecilerin girmesi neredeyse tamamen yasaklandı. Bu nedenle Dara’dan gelen haberlerin bağımsız kaynaklarca doğrulanması mümkün değil.

Gelen haberlere göre, askerlerin Cumartesi günü açtıkları ateş sonucu altı kişi hayatını kaybetmişti. Eylemciler, tanklardan atılan bombalardan birinin isabet ettiği evde, bir kadın ve iki kızının öldüğünü bildirdi. Kent sakinlerine göre, ordunun yeni birlikler sevketmesinin bir nedeni de, protestocuların toplandığı Ömeri camisini ele geçirmek.

Cuma günü de başta Dara olmak üzere ülke çapında gösterilerin düzenlendiği kentlere güvenlik güçlerince saldırılar düzenlenmiş, en az 65 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu arada, Dara'da Beşar Esad'ın partisine üye 138 kişi daha göstericilere karşı şiddet kullanılmasını kınamak amacıyla istifa etti. Daha önce de birkaç yüz Baas partisi üyesi istifalarını vermişti.

İnsan hakları örgütleri, hükümet karşıtı gösterilerin başladığı günden bu yana Suriye'de 560 sivilin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildiriyor.

Suriye Başbakanı Adil Sefer göstericileri yatıştırmak amacıyla daha fazla reform planları yaptıklarını söyledi. Beşar Esad da bir dizi reform paketi hazırladıkları yönünde açıklama yapmıştı. Ancak Esad, bu ayın başında protestocuların kaldırılmasını istediği olağanüstü hale son vermesine rağmen gösterileri yatıştırmayı başaramadı.

XS
SM
MD
LG