Erişilebilirlik

2016'ya Damgasını Vuran Teknolojik Gelişmeler


2016'ya Damgasını Vuran Teknolojik Gelişmeler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Teknoloji dünyası 2016’da birçok gelişmeyle birlikte birtakım sorunlar da yaşadı. Kendi kendini süren otonom araçlar trafiğe çıkarken özel havacılık ve uzay şirketlerine ait roketlerin fırlatma rampalarında infilak ettiğine tanık olduk. Ancak yine de teknoloji umut dolu bir gelecek vadetmeye devam ediyor.

Elektrikli otomobiller artık yenilik sayılmıyor. Otomotiv devleri kendi kendini süren araçları adeta birbiriyle yarıştırıyor.

Otomobil üreticileri ve araç paylaşımı şirketleri, biri ölümle biten birkaç kazaya rağmen, sürücünün kontrolu her an ele aldığı araçlardan trafiğe uyum sağlayanlara kadar farklı türde otonom araçlar üretmeye devam ediyor.

Sravan Puttagunta, ”Milyonlarca sürücünün bazı yol şartlarına nasıl tepki verdiklerini inceliyoruz. Kendi kendini süren araçlar böylelikle nasıl durumlarda ne gibi tepki vermeleri gerektiğine göre programlanabilir” şeklşnde konuşuyor.

2016’da robot teknolojisinde de çok ilerleme kaydedildi. İrili ufaklı insansı robotlardan tuhaf görünümlülere kadar birçok robot üretildi.

Robotların çoğu deneysel platformlar olup en zor yazılım ve donanım sorunlarını çözmeye yardımcı oluyor.

Kimi robotlarsa bilim ve sanayide işlev görüyor. Mars yüzeyinde bile bir robot dolanıyor.

Robotların yakında ürün teslimatına başlaması planlanıyor.

2016’da tıp teknolojisinde de önemli ilerlemeler kaydedildi. Kıkırdak gibi dokuların üretilmesinden engellilerin yeniden hareket etmesini sağlayan, beynin kontrolundaki dış iskeletler, bunlara birer örnek.

Surjo Soekadar, ”Örneğin eliniz, sizin isteminiz dışında hareket ederse bunu göz hareketlerinizle sona erdirebilirsiniz” diyor.

Üç boyutlu yazıcılarsa artık karmaşık makina parçaları üretiyor.

James Cashman, ”Eskiden bu bal peteği şeklindeki yapıyı makinalarla üretmenize imkan yoktu. Fiziksel olarak bu mümkün değildi” şeklinde konuşuyor.

2016’da teknolojide yaşanan en büyük hayal kırıklıklarından biri Samsung Galaxy Note 7 akıllı telefonunun pillerinin patlaması oldu. Samsung kusurlu ürünleri değiştirme yoluna gitse de bu, sorunu çözmedi ve tüm Galaxy Note 7 serisi, geri çekildi.

Uzay şirketi Space X’in insansız roketi ise fırlatma rampasında infilak etti. Roket, çok sayıda uyduyu uzaya götürecekti. Patlamanın Space X’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenlemeyi planladığı ikmal seferlerini aksatacağına kesin gözüyle bakılıyor.

2016’da ses komutlarını anlayarak birçok ev işi yapan yardımcı sistemlerin yaygınlaştığı gözlendi. Bu sistemler müzik çalmaktan İnternet’te araştırma yapmaya, birçok iş halledebiliyor.

IBM’in süper bilgisayarı Watson ise bu yıl birçok tıp projesine katkıda bulundu. Projelerden biri, az rastlanan hastalıklar hakkında toplanan verileri işlemden geçirmek.

Doktor Jurgen Schafer,

”Tıp alanında elimizdeki bilgi miktarı ikiye katlanacak. Bu çok büyük miktardaki tıbbi veriyi kullanabilmemiz için bazı yardımcı sistemlere, yazılımlara ihtiyacımız var” diyor.

2016 ayrıca bilgisayar sistemlerinin siber saldırılara ne kadar açık olduğunu gösterdi. Kullanıcılara ait şahsi verilerin çalınması, 2017’de de siber güvenliğin en önemli teknoloji trendlerinden biri haline geleceğinin göstergesi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG