Erişilebilirlik

Dağlık Karabağ: Minsk Grubu'ndan Barış Arayışlarına Destek


Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamada Ermenistan’la Azerbaycan’ın barış anlaşması için gerekli adımları atmaları çağrısında bulunuldu

Amerika, Rusya ve Fransa Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmaya çalışan Azerbaycan ve Ermenistan liderlerine destek açıklamasında bulundular.

Başkan Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Dağlık Karabağ barış sürecini desteklediklerini açıkladı.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamada Ermenistan’la Azerbaycan’ın barış anlaşması için gerekli adımları atmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları olarak Dağlık Karabağ sorununa barışçıl çözüm bulunması için temel prensipler üzerinde anlaşmak üzere olan Ermenistan’la Azerbaycan liderlerine verdiğimiz desteğin devam edeceğini yineliyoruz,” denildi.

Açıklamada ayrıca tarafların Helsinki İlkelerine ve G8 L’Aquila Zirvesi’nde yapılan teklife dayalı bir çözüm bulunması gerektiğini kabul etmesinin memnunluk yarattığı belirtildi. Buna göre, Minsk Grubu eş başkanları Dağlık Karabağ’ın etrafındaki işgal edilmiş toprakların iadesi, Dağlık Karabağ’a güvenliğinin ve özerkliğinin garanti edildiği geçici statü verilmesi; Ermenistan’la Dağlık Karabağ arasında köprü oluşturulması; Dağlık Karabağ’ın nihai statüsünün kendi geleceklerini tayin ederek belirlenmesi; mültecilerin dönüşü; barış gücü konuşlandırılması dahil olmak üzere uluslararası güvenliğinin garanti edilmesi çağrısı yinelendi.

XS
SM
MD
LG