Erişilebilirlik

Dalay Lama Güney Afrika’ya Gidemedi


Dalay Lama, 2008 yılında, Başpiskopos Desmond Tutu ile birlikte Amerika'da
Dalay Lama, 2008 yılında, Başpiskopos Desmond Tutu ile birlikte Amerika'da

Güney Afrika hükümeti Tibetlilerin sürgündeki lideri Dalay Lama’nın ülkeyi ziyaret etmesine izin vermedi

Güney Afrika hükümeti Tibetlilerin sürgündeki lideri Dalay Lama’nın ülkeyi ziyaret etmesine izin vermedi.

Hükümet, Başpiskopos Desmont Tutu’nun Dalay Lama’ya vize verilmesi için son anda yaptığı başvuruyu da reddetti.

Dalay Lama Desmond Tutu’nun 80. doğum yıldönümü etkinleri için Güney Afrika’ya davet edilmişti. Tibetli din adamı aylardır beklediği vize gelmeyince dün son anda yolculuğunu iptal etmek zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe “Dalay Lama yolculuğunu iptal etmeseydi kendisine vize verecektik” dedi.

Başpiskopos Tutu’nun dün Motlanthe’ye vize için şahsen başvuruda bulunmasına rağmen, talep, Cumhurbaşkanı yardımcısının vize işlemleriyle uğraşamayacağı gerekçesiyle reddedildi.

Kamuoyunun tepkisine yol açan karar Johannesburg’da Dalay Lama’nın konuşma yapacağı Witwatersrand Üniversitesinde yüzlerce öğrenci tarafından protesto edildi.

Siyasal gözlemcilere göre Dalay Lama’ya vize verilmesinin nedeni Çin’in baskısı. Pekin hükümeti Çin işgali altındaki Tibet’in sürgündeki liderini ayrılıkçı olmakla suçluyor ve yabancı liderlerle görüşmesini önlemek için ekonomik gücünü kullanarak gideceği ülkelere ağır baskı yapıyor.

Cumhurbaşkanı Motlanthe bir süre önce Pekin’i ziyaret etmiş ve “Tibet meselesi” konusunda Çin’i desteklediği gerekçesiyle kendisine teşekkür edilmişti.

Tutu, mevcut hükümetin beyaz azınlık hükümetinden daha kötü olduğunu söylerken; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Motlanthe suçlamayı reddetti ve Başpiskoposun tüm gerçekleri bilmediğini öne sürdü.

XS
SM
MD
LG