Erişilebilirlik

Dağlık Karabağ Sorununa Çözüm Çağrısı


AGİT Minsk Grubu ülkeleri Dağlık Karabağ sorununa barışçı çözüm bulunması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Amerika, Rusya ve Fransa adına Başkan Barack Obama, Başkan Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından yapılan açıklamada Dağlık Karabağ sorununun çözümüne bağlı oldukları vurgulandı.

Meksika’da yapılan G20 zirvesi sırasında yapılan açıklamada şöyle deniyor: “İhtilafa taraf olan ülkeler kalıcı ve barışçı bir çözüm bulunması için gerekli olan kararların alınmasını daha fazla ertelememelidir. Azerbaycan ve Ermenistan başkanlarının 26 Mayıs 2011 tarihinde Deauville’da yaptığımız çağrıya uygun bir şekilde kararlı adımlar atmamasını üzüntüyle karşılıyoruz.” Açıklamada, kapsayıcı bir barış için çalışmaların tamamlanmasına ivme kazandıracak ilerlemenin sağlandığı da ifade edildi.

Açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin Dağlık Karabağ sorununa çözüm getirecek anlaşma konusunda daha hızlı adım atması isteniyor. ABD, Rusya ve Fransa, ihtilafa taraf ülkeleri müzakerelere uzlaşmaz bir tavırla yaklaşmamaları, ateşkes anlaşmasına uymaları ve gerginliği artıracak kışkırtıcı açıklamalardan kaçınmaları çağrısında bulundu.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamada Dağlık Karabağ sorununa askeri bir çözüm bulunamayacağı, bölgesel güvenliğin ve kalkınmanın sadece müzakerelere dayalı, barışçı bir çözüme ulaşarak sağlanabileceği vurgulanıyor.

İşbirliğinin süreceğini belirten Minsk Grubu ülkeleri çözümün “tarafların istekliliğine bağlı olduğunu,” açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG