Erişilebilirlik

Dağıstan’da IŞİD Operasyonu


Dağıstan'dan IŞİD'e pek çok militan katıldı
Dağıstan'dan IŞİD'e pek çok militan katıldı

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komisyonu, Dağıstan’da 3 IŞİD militanının yakalandığını açıkladı. Militanlarla birlikte yaklaşık bir ton patlayıcı madde bulundu. Bu haber dikkatleri bir kez daha Kuzey Kafkasya’ya çekti.

Bölge 20 yıldan fazla bir süredir direnişe sahne oluyor. Çeçenistan’da 1994-1996 yıllarında Rus ordusuyla direnişçiler arasındaki savaşta onbinlerce kişi yaşamını yitirdi.

1999’da Rus ordusu bir kez daha Çeçenistan’ı işgal edince yine onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Aslında ikinci Çeçen savaşı hiç bitmedi. Moskova destekli Çeçen yönetiminin demir yumruğu ile daha düşük bir seviyeye indi.

Aynı zamanda Kuzey Kafkasya’daki çatışma ortamında ölenlerin sayısı 2014’te 525’ten 258’e düştü.

Bazı gözlemciler Kuzey Kafkasya’daki militanların birçoğunun savaşmak için Suriye’ye gittiğini belirtiyor. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’ya göre Rus ordusu Rusya’dan savaşmak üzere Suriye’ye giden 2 bin militanı öldürdü. Ancak Shoigu’nun verileri bazı kesimlerce şüpheyle karşılanıyor.

Kafkasya Knot’un editörü Grigory Shvedov, Shoigu’nun verilerinin güvenilir olmadığını belirtiyor. Shedov, otoriter kaynaklardan gelen verilere şüpheyle baktığını söylüyor.

Shvedov, Kuzey Kafkasya’da olayların ve ölenlerin sayısının azaldığına vurgu yapıyor, “Rusya daha sakin oldu,” diyor. Bununla birlikte Shvedov geçen yıl ilk defa IŞİD militanlarının Kuzey Kafkasya’da saldırı düzenlediğini hatırlatıyor.

Shvedov, Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarının IŞİD varlığını Kuzey Kafkasya’da etkileyip-etkilemeyeceğinin açık olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Belki bazı militanlar Rusya’ya evlerine dönmek istiyordur.”

Carnegie Moskova Merkezi’nden Alexei Malashenko ise Rusya’daki kötü ekonomik durumun Kuzey Kafkasya’yı ülkenin en yoksul bölgelerinden biri durumuna düşürdüğünü ve bunun da IŞİD’in etkisini bölgeye açık hale getirdiğini kaydediyor.

Malashenko “Eğer ekonomimiz böyle giderse bir süre sonra bir çeşit direniş ya da protestolarla karşı karşıya kalabiliriz,” diyor. Malashenko Dağıstan’daki işsizliğin yüzde 9’dan yüzde 28’e çıktığını hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG