Erişilebilirlik

‘DAEŞ’e Karşı Savaşta En Önemli Müttefikimiz Türkiye’


‘DAEŞ’e Karşı Savaşta En Önemli Müttefikimiz Türkiye’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nde geçtiğimiz günlerde IŞİD’le mücadelenin değerlendirildiği bir toplantı yapıldı. Toplantıya ABD’nin eski Ankara ve Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey de katıldı.

Büyükelçi Jeffrey, ABD’nin IŞİD’in Irak’taki önemini hemen kavrayamadığını belirtti ve şunları söyledi: “ABD yönetimi, en azından en üst kademedekiler, ilk başta IŞİD’in ağırlığını gözden kaçırdı. Bürokrasiden önceden uyarılar vardı ama, ancak Haziran 2014’te Musul düşünce harekete geçti. Önce değerlendirme timleri sonra da danışma komisyonları gönderdiler. Ama Ağustos’a kadar bombardımana başlamadık.”

James Jeffrey, ABD’nin önceliği haline gelmediği için IŞİD’in hala aktif olduğunu ve batılı ülkeler için tehdidin devam ettiğini dile getirdi: Jeffrey, "IŞİD ile savaş ve onlardan en kısa sürede kurtulma, ikinci ve üçüncü öncelikti. Batı’da özellikle Avrupa’da daha fazla terör saldırısı olma riski var. Oysa ABD potansiyel olarak bu ülkelerdeki siyasi gelişmelerde daha etkili olabilir. Ama IŞİD’in işini bitirmediğimiz için her şeyi tehlikeye atıyoruz” dedi.

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey, IŞİD’le mücadeleye katılan Kürt güçlerini de değerlendirdi. Jeffrey, “Şu an için ABD’nin en güvenilir müttefiki onlar. Çatışmalarda çoğunlukla onlar var. Ekonomik ve siyasi sorunlarına rağmen, en kabiliyetli askeri güç onlarda ve yollarından şaşmayacaklardır,” diye konuştu.

James Jeffrey, toplantı sonrasında da Amerika’nın Sesi’ne Türkçe açıklama yaptı ve şunları söyledi: “Amerika ile PYD arasındaki ittifak sadece DAEŞ’e karşı ve DAEŞ’e karşı savaşta en önemli müttefikimiz Türkiye. Biz bunu biliyoruz.”

Emekli büyükelçi, yeni ABD yönetiminin Ortadoğu politikalarında değişiklik beklediğini de söyledi: “Gerçekten hem Donald Trump hem de Hillary Clinton, Amerikan ordusunda büyük bir değişiklik yapacak, daha büyük para verecek daha güçlü bir ordu yaratacak şüphesiz.”

Eski Büyükelçi Jeffrey, “Başlangıçta bu tür bir değişikliğin iyi olacak çünkü şimdiki Obama siyaseti o kadar başarılı değil maalesef. Ancak bence Donald Trump Amerika için büyük bir risk olacak,” dedi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG