Erişilebilirlik

Kıbrıslı Liderler Barış İçin Umutlu


Kıbrıslı Türk ve Rum liderler adanın birleştirilmesi için yaptıkları görüşmelerde önemli ilerleme olduğunu ve anlaşma beklediklerini söyledi

Kıbrıslı Türk ve Rum cumhurbaşkanları, barış görüşmelerinde kaydettikleri önemli ilerlemeden cesaret aldıklarını ve anlaşma beklediklerini bildirdi.

Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas, Türk tarafında yapılacak seçimler nedeniyle görüşmeler tatile girerken ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiride liderler, biraz daha sebatla çalıştıkları takdirde, kapsamlı bir anlaşmaya ulaşabileceklerini önesürdü ancak görüşme tarihi vermedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Talat ve Hıristofyas’ın cesaretli ve ileri görüşlü liderler olduklarını, barış sürecini ilerleterek, çok büyük tehlikeleri göze aldıklarını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşan seçimler nedeniyle yoğun biçimde sürdürülen barış görüşmelerine ara verildi. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, gelecek ay yapılacak seçimi kaybederse Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği açısından büyük önem taşıyan toplumlararası görüşmelerin tamamen duracağını söyledi. Bu görüş, muhalefetin seçimi kazanması halinde tüm müzakere sürecinin sona ereceğini tahmin eden birçok uzman tarafından paylaşılıyor. Ancak BM’in Kıbrıs özel temsilcisi Alexander Downer, görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağı konusunda iyimser.

Downer, bugüne kadar yapılan görüşmeler ve iki taraf liderleriyle Kıbrıs sorununun tüm yanlarını ele aldıklarını söyledi ve sağlanan ilerlemenin kendileri için cesaret verici olduğunu belirtti. B.M. temsilcisi, özellikle Yönetim ve İktidar Paylaşımı, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve Ekonomi alanlarda ilerleme kaydedildiğini belirtti. Özel temsilci, sebat gösterilirse kapsamlı bir çözüme ulaşacaklarından emin olduklarını da savundu.

2008 sonunda başlayan toplumlararası görüşmeler Kıbrıs’ta barışı sağlamak için “son şans” olarak görülüyor. Görüşmelerin geleceği konusunda artan kötümserliğe rağmen BM özel temcilcisi Downer, iki taraf arasında görüş ayrılıklarının çözülebileceğine inanıyor.

Downer, Kıbrıs Türkleri ve Rumlarının ortak çıkarları konusunda duyulan karşılıklı kaygı ve kapsamlı çözüm arzusunun görüşmeleri hızlandıracağından emin olduklarını söyledi. BM temsilcisi, görüşmelerde Kıbrıs sorununun gerikalan yanlarının ele alınacağını, farklı yaklaşımların giderileceğini ve taraflarca karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşacaklarını vurguladı.

Ancak Talat’ın seçimlerdeki rakibi Derviş Eroğlu’nun barış sürecinden memnun olmaması, görüşmelerin geleceğini tehlikeye sokuyor. Eroğlu, halen müzakere edilmekte olen iki bölgeli, iki toplumlu federasyon yerine iki devletli çözüm istiyor.

Tarafların bir anlaşmaya varamaması, BM desteğinde bir diyalogun sona ermesi anlamına gelecek. Çünkü hem Türk hem de Rum cumhurbaşkanları mevcut plana bir alternatif olmadığını açıklamış bulunuyor.

164 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Kuzey Kıbrıs’ta 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yedi aday yarışacak.

XS
SM
MD
LG