Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti'de Ciddi Bölünme


Cumhuriyetçi Parti'de Ciddi Bölünme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in istifa etmesi ve başkan adaylığı yarışında parti dışından adayların anketlerde yükselmesiyle Cumhuriyetçi Parti içindeki derin ayrılıklar daha da gözle görülür hale geldi. Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Malone, parti içindeki bölünmenin nedenlerini ve bu durumun önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimleri için ne anlama geleceğini araştırdı.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, kendi partisi içindeki muhafazakarlarla mücadele etmekten yorulduğunu söyledi.

Boehner, ”Eğer Kongre Amerikan halkının önceliklerine odaklanırsa o zaman sorun yok. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti arasında farklılıklar olduğu doğru, ancak amacımız, ortak paydada birleşmek olmalı,”diye konuştu.

Parti dışından Ben Carson, Carly Fiorina ve Donald Trump’ın anketlerde öne geçmesi, Cumhuriyetçi Parti’nin köklü kadrolarıyla parti dışı muhafazakarlar arasındaki ayrımı daha çarpıcı hale getirdi.

Trump, ”Herkes ‘Ben Carson, Donald Trump gibi adaylar nasıl başarılı olur’ diye soruyor. Neden bu kadar iyi gidiyoruz biliyor musunuz? Çünkü halk artık siyasetçilerin laf kalabalığından bıktı usandı” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Bobby Jindal da bu öfkeyi körükleyenlerden: ”Cumhuriyetçi Parti’yi değiştirip daha muhafazakar bir parti oluşturmalıyız. Washington’da sağlam Cumhuriyetçiler görme zamanı geldi. İnandığımız dava için mücadele edecek senatör ve milletvekilleri istiyorum.”

Uzman Ford O’Connell’a göre başkan adaylığı yarışına parti içindeki muhafazakarların sabırsızlığı ve mevcut durumla ilgili hoşnutsuzluğu hakim: ”Birçok Cumhuriyetçi, Washington’daki parti liderlerinin Başkan Obama’nın politikalarını engellemek için yeterince çaba sarfetmediğini düşünüyor. Bu düşünce sadece Washington’a değil, başkanlık seçim kampanyasına da hakim. Partiye dışarıdan girenler bu nedenle bu kadar başarılı oldu.”

Uzman Norm Ornstein’a göre birçok muhafazakar, yüzleşme istiyor: ”Şu anda Kongre’deki baskın radikal güçler, bu kişilere hitap eden başkan adayları ve çok sayıda seçmen, bütçe yasasını geçirmekte ayak direterek hükümeti kapanmaya zorlamak gibi adımlarla Başkan Obama’yı dize getirmek istiyor.”

John Fortier’a göre parti içi bölünme seçimlerde Cumhuriyetçiler’e zarar verir: ”Parti bölündü. Dışarıdan gelen grubun ve parti içi kadroların biraraya gelmesi gerekiyor.”

Boehner’in istifası hükümetin kapanması tehlikesini şimdilik ortadan kaldırdı. Ancak parti kadrolarıyla muhafazakar eylemciler arasındaki sürtüşme kısa süre içinde sonra ereceğe benzemiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG