Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında Protesto


Amerikan ekonomisi gerileme sürecine gireli 3 yıldan fazla oldu. Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın yapıldığı merkezin önünde toplanan göstericiler, giderek kötüleşen işsizlik ve evsizlik krizini protesto ediyor. Cumhuriyetçi delegeler Tampa’daki kurultayda göstericiler tropik fırtınanın getirdiği şiddetli yağışa aldırış etmeden eylemlerini sürdürüyor.

Boş Tampa sokaklarında yürüyüş yapan göstericilerin sayısı polis ve basın mensuplarının sayısından az. Polis, yüzlerini kapamamaları ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulunsa da uyarılara rağmen kimileri maske ve başlık takmaya devam ediyor.

“Güvenliğimiz ve bireysel olarak hedef alınmamamız için kendinizi koruyoruz.”

Eylemciler parklarda ve ‘Romneyville’ adını verdikleri bu alanda kamp kuruyor. ‘Romneyville’ adı, Büyük Buhran sırasında evsizlerin toplandığı ve dönemin başkanı Herbert Hoover’ın adının verildiği ‘Hooversville’ kamplarına atfen kullanılıyor. Kamp sorumlusu Bruce Wright, Tampa’daki yüksek işsizlik ve evsizlik oranı düşünülürse kampa bu adın çok uygun olduğunu söylüyor.

“Günümüzde de aynı emlak krizini yaşıyoruz. Bu kampa gelen kişiler yoksullar, evsizler, işsizler ve farklı örgütlerden eylemciler.”

Kampta kalan eylemciler Thomas Diehl ve arkadaşı Michelle Kelly gibi işsiz ve evsizlere yardım eli uzatıyor.

“Eylemciler bize gıda kuponu bulmaya ve sağlık hizmetlerinden yararlanmamızı sağlamaya çalışıyor.”

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00



Eylemcilerin çoğu Cumhuriyetçi Parti karşıtı olsa da kimileri genel olarak siyasi süreçten duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor. Alex Ramos hem Barack Obama’yı hem de Mitt Romney’i eleştiriyor.

“Obama verdiği birçok sözü tutmadı. Askerlerimizin geri döneceği sözü verdi ama 30 bin askeri yurtdışına gönderdi. Libya’yı çökertmek için NATO’yu görevlendirdi.”

Eylemcilere göre, siyaset büyük şirketlerin ve para bağışlayan zenginlerin kontrolunda.

“Biz hiçbir partiyi tutmuyoruz, Obama’yı de eleştiriyoruz. ‘Herkes için’ adalet ilkesini savunuyoruz. Her iki parti de büyük şirketlerin ve zenginlerin elinde.”

Eylemcilerin seslerini delegelere duyurması çok zor. Kurultayın yapıldığı salon çok sıkı korunuyor. Polis denizde de devriye geziyor. Tropik fırtına Isaac’ın getirdiği yağmura ve sıkı güvenlik önlemlerine rağmen protestocular, Amerika’da nelerin yolunda gitmediğini göstermek için eylemlerinden vazgeçmedi.
XS
SM
MD
LG