Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Adaylar Canlı Yayına Hazırlanıyor


Cumhuriyetçi Adaylar Canlı Yayına Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Cumhuriyetçi başkan adayları bu akşam ilk seçim tartışmalarını Cleveland’da yapmaya hazırlanıyor. Çok fazla aday olduğu için parti adayını belirlemenin uzun ve çetin bir süreç olması bekleniyor.

Televizyondan yayınlanacak olan siyasi tartışmadan önce, anketlere göre, emlak milyarderi Donald Trump diğer adaylardan önde görünüyor. Trump’ın lafını esirgemeyen konuşma tarzı, halk arasında büyük ilgi topluyor: “Bir hareketlenme var dostlarım, biliyorsunuz ki bu çok güçlü bir hareket. Bu ülkeyi geri alacağız. Almak zorundayız. Almak zorundayız.”

Pazartesi günü New Hampshire eyaletinde yapılan adaylar toplantısına Trump katılmadı. Bu akşamki televizyon programına da 17 adayın yalnızca 10’unun katılmasına izin çıktı. Partinin kararı, anketlerdeki sıralamaya dayanıyor.

Adaylığı kazanması en olası görülen eski Florida valisi Jeb Bush, anketlerde Trump’ın arkasında kalıyor.

Jeb Bush, Trump’la diğer bazı adayların göçmenleri hedef alan sert açıklamalarını kınadı: “Kazanmanın yolu insanları kendinize çekmekten geçer, onları yabancılaştırmaktan değil. Şikayetlerden oluşan ve seçmeni uzaklaştıran bir seçim kampanyasıyla muhafazakar bakışınızın başkasının muhafazakar bakışından daha üstün olduğunu iddia edemezsiniz.”

Ancak iç siyaset uzmanı Karlyn Bowman’a göre Trump, hayal kırıklığına uğramış öfkeli Cumhuriyetçiler’in desteğini kazanmışa benziyor: “Washington’dan memnun olmayanların sayısı çok fazla. Halk, eyalet valilerine ve yerel yetkililere daha çok güveniyor. Ancak Washington’a yönelik memnuniyetsizlik çok daha fazla.”

Trump’ın adının ön plana çıkması nedeniyle diğer adaylar tartışmayı ön plana çıkmak için önemli bir fırsat olarak görüyor. Bunlardan biri de Wisconsin Valisi Scott Walker.

Walker, “Eğer bunu Wisconsin’de başardıysak, Washington için, Amerika için geç kalmış değiliz. Oyunuzu istiyorum” diyor.

Bazı adaylar tartışmayı kötü giden kampanyalarını yoluna koyma fırsatı olarak görüyor. Bunlardan biri New Jersey Valisi Chris Christie.

Christie, “Halkımızın birbiriyle mücadele etmesi değil, birlik halinde çalışması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier’e göre, tartışma, adayların hepsi için önemli bir test olacak: “Birçok tartışma düzenleneceği için tek bir kötü performans, adayları kötü durumu düşürmez. Ancak tartışmalarda sürekli biçimde iyi performans gösteren adaylar öne çıkabilir. Tabii aksi de mümkün.”

2016 başkanlık seçim kampanyasının ilk büyük tartışması için tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG