Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Adaylar Hakaret Yarışını Hızlandırdı


Marco Rubio, Donald Trump ve Ted Cruz
Marco Rubio, Donald Trump ve Ted Cruz

Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan aday adayları arasında yapılan son tartışma da bağrışmalar ve hakaretlerle dolu bir geceye sahne oldu. Emlak milyarderi Donald Trump, rakiplerinin yoğun saldırılarını, “yalancı Ted” ya da “küçük Marco” gibi ifadelerle savuşturmaya çalıştı.

Parti içindeki bölünmenin gittikçe daha da gözlendiği tartışma programı süresince Florida Senatörü Marco Rubio ve Texas Senatörü Ted Cruz, Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığına adım adım yaklaşan Donald Trump’ı yaylım ateşine tuttu.

Michigan eyaletine bağlı Detroit kentinde düzenlenen tartışma da, hakaretler ve bağrışmalar açısından öncekilerden farklı değildi, ancak bu kez düzeyin daha da düştüğü gözlendi.

Tartışmanın başında Trump, cinsel organlarının büyüklüğüne değindi. “Rubio ellerimin küçük olduğunu söyledi, daha sonra başka şeyin de küçük olduğunu iddia etti” diyen Trump ellerini göstererek, “Hiçbir sorun yok, garanti ederim” diye konuştu.

Marco Rubio ve Donald Trump
Marco Rubio ve Donald Trump

Rubio: ‘Trump hakareti hak ediyor’

Marco Rubio’nun geçen hafta “Donald Trump’ın elleri küçük” demesi, New Yorklu emlakçının cinsel gücüne atıf olarak algılanmıştı.

Rubio saldırılarına devam edeceğini, çünkü hakaretleşmeyi ilk Trump’ın başlattığını söyledi. “Son bir yılda Donald Trump kişisel saldırılarıyla neredeyse herkesle alay etti” diyen Rubio, bu saldırıları hak eden tek kişinin Trump’ın kendisi olduğunu savundu.

Trump ise, Florida Senatörü Rubio’ya dönerek, “Bu küçük adam benim geçmişim hakkında yalan söyledi,” diye konuştu.

Rubio da Trump’a, “Ben ona ekonomi soruyorum, onun ilk yaptığı iş ‘küçük adam’ lafına dönmek oluyor” diye yanıt verdi.

Önceki tartışmalara oranla daha girişken olduğu gözlenen Texas’ın muhafazakar senatörü Ted Cruz da Trump’ın iğneleyici tarzını eleştirdi, “Sanıyorum Amerikan halkı, bağırmanın ve hakaret etmenin bir kişiyi sert bir adam haline getirmediğinin farkında,” diye konuştu.

Cruz, Donald Trump’a partinin başkan adaylığını vermenin bir felaket olacağını savunurken, önseçimlerde düşük destek alan Ohio Valisi John Kasich bu kavgalardan uzak kalmayı tercih etti.

Donald Trump ve Ted Cruz
Donald Trump ve Ted Cruz

Trump: ‘Romney başarısız bir adaydı’

Cumhuriyetçi Başkan aday adaylarının canlı yayındaki tartışmasının ilk konusu, dün partinin eski Başkan adayı Mitt Romney’in yaptığı konuşma oldu. Donald Trump’ı sahtekar ve dolandırıcı olarak tanımlayan Romney, New Yorklu emlakçının halkı aldattığını söyledi Cumhuriyetçi seçmene, Trump dışındaki diğer dört adaya yönelme çağrısında bulundu.

Tepkisi sorulan Trump, “başarısız bir aday” olduğunu iddia ettiği Romney’in, 2012 yarışını Demokrat Partili Başkan Barack Obama’ya kaybetmesinin kendisini utanç verici duruma düşürdüğünü öne sürdü.

Trump, Romney için, “Yarışa geri dönmek istiyor” diye konuştu.

Donald Trump dün Romney’in konuşmasının ardından verdiği yanıtta, Massachusetts eski Valisi Mitt Romney’in 2012’de desteğini almak için kendisine yalvardığını savundu. “Ona ‘dizlerinin üzerine çök’ desem yapacaktı” diyen Trump’ın bu sözleri de cinsel içerikli hakaret olarak algılandı.

Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz ve John Kasich
Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz ve John Kasich

Cumhuriyetçiler bölünüyor mu?

Donald Trump’ın abartılı tarzı ve gösterdiği aşırılıklar, Cumhuriyetçi Parti içinde çok kişiyi kendisinden soğutmuş durumda.

Birçok Cumhuriyetçi Kongre üyesi ve partinin önde gelen isimleri, partinin adaylığını kazansa bile Kasım ayındaki seçimlerde kendisine destek vermeyeceğini söylüyor. Bununla birlikte Trump’ın arkasında duran Cumhuriyetçi üyeler de var.

Cumhuriyetçi Parti’nin adayını destekleyip desteklemeyecekleri sorulan Cruz, Rubio ve Trump, destek vermekle birlikte kendilerinin henüz mücadeleden çekilmediklerini hatırlattı.

Parti liderlerinin Trump’ın önlenemez yükselişini durdurma konusunda fazla seçenekleri yok. Eski talk-show sunucusu milyarder iş adamı, ulusal kamuoyu yoklamalarında ve şimdiye kadar kazandığı önseçimlerden gelen delegelerin desteği açısından büyük farkla önde.

Cook Political Report adlı bağımsız haber ve araştırma kurumu, Cumhuriyetçi Parti adayları arasında Başkan adaylığı için gereken 1237 delegeyi kazanma yolunda ilerleme sağlayan tek kişinin Donald Trump olduğuna dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG