Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Safları Yine Karıştı


Cumhuriyetçi Parti Safları Yine Karıştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı olması beklenen McCarthy’nin oylamadan hemen önce geri çekilmesi, Kongre’de şaşkınlığa yol açtı.

McCarthy, Cumhuriyetçi Parti kadrolarıyla muhafazakarlar arasındaki uçurumu başkasının kapatmaya çalışacağını söyledi.

McCarthy, “Cumhuriyetçi Parti’yi birleştirecek taze bir yüze ihtiyacımız var. Çoğunluk liderliği görevime devam edeceğim. Ancak yaptığım birçok görüşmeden sonra birlik olmamız ve güçlenmemiz için yeni bir isim gerektiği kanısına vardım,”diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanlığı için adı geçenlerden biri, Utah Milletvekili Jason Chaffetz.

Chaffetz, McCarthy’inin adaylığını geri çekmesine şaşırdığını belirtti ve“Cumhuriyetçi Parti olarak derin ve ciddi bir iç hesaplaşma yapmalı ve bu hesaplaşmanın sonuçlarını değerlendirmeliyiz,” dedi.

Bu gelişme, Demokrat Partililer’i de çok şaşırttı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de konuya şöyle değindi: "Cumhuriyetçi Parti’de bir çatlak var. Bu çatlak, Iowa ve New Hampshire eyaletlerindeki toplantılarda ve Kongre’deki özel görüşmelerde de çok net görülüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin önünde çok zor bir dönem var. Başkanlık yarışını kazanmaları da tehlikeye girebilir.”

Cumhuriyetçi Partili eski milletvekili Vin Weber’e göre parti içindeki bölünme uzun zamandır devam ediyor. Weber, partide yaşanan karmaşayı zayıflık olarak tanımlayacağını söylese de, partide bölünme olduğu konusunda hem fikir.

Uzman Ford O’Connell’a göre bölünmeyi, Başkan Obama’ya karşı daha sert tavır alınmasını isteyen muhafazakarlar körüklüyor.

O’Connell’e göre, “Muhafazakarlar, mevcut durumu değiştirecek birini istiyor. Birçok Cumhuriyetçi Partili, Kongre’deki Demokratlar ve Başkan Obama’nın bize defalarca darbe indirdiğini düşünüyor. Başlarında bir savaşçı görmek istiyorlar.”

John Boehner, halefi seçilinceye kadar Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na devam edecek. Cumhuriyetçi Partililer ise yeni başkan seçme sürecini şimdilik erteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG