Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı Neden Cleveland’da Yapılıyor?


Amerika’da başkanlık seçimi öncesi siyasi partiler için en önemli hazırlıklardan biri kurultay tarihleri ve mekanlarının belirlenmesidir. Cumhuriyetçi Parti, dün, partinin başkan adayının açıklanacağı kurultay için Ohio’nun Cleveland kentinde toplandı. Parti kongresi 21 Temmuz’a kadar sürecek. Demokratlar da Cumhuriyetçi Parti kurultayındanbir hafta sonra Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde, 25-28 Temmuz arasında kongre yapacak. Peki Cumhuriyetçiler neden Cleveland’ı seçti?

Amerika’da her dört yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinden önce ülkenin iki büyük siyasi partisi olan Cumhuriyetçilerle Demokratlar, başkan adaylarını resmen belirlemek için ulusal kurultaylar ya da parti kongreleri düzenler. Amerikalı seçmenler başkan adaylarını kurultaylar aracılığıyla ve televizyondaki tartışma programlarıylatanır. Bu kurultayların yapılacağı kentleri belirleme süreci oldukça uzundur ve bu tercih, birçok kriter dikkate alınarak yapılır. Cumhuriyetçi Parti Yürütme Kurulu’nun 2016 için tercihi Ohio’nun Cleveland kenti oldu.

Peki neden Cleveland? Birincisi, Cleveland’ın böyle büyük bir düzenlemeyi kaldıracak altyapıya sahip olması. Kent, kurultay düzenlenmesi için çok uygun. Son yıllarda kentte ciddi bir rönesans yaşandı ve Cleveland, konferans merkezleriyle büyük ilgi gören, aranan bir kent konumuna geldi. Cleveland ayrıca Amerika’nın ve dünyanın ünlü sağlık merkezlerinden biri.

İkinci neden, ekonomik. Cleveland Ohio eyaletinin başkenti ve yerel Cumhuriyetçi politikacılar ve iş çevreleri, Cumhuriyetçi Parti’ye para toplamak için Cleveland’ın ideal olduğunu savunarak partiyi ikna etti. Bakalım bu beklenti ne oranda karşılanacak.

Cleveland partiye daha çok seçmen çekmek için de ideal bir mekan.

Amerika’nın en yoksul üçüncü kenti olan Cleveland’in kurultaya evsahipliği yapmaktan büyük maddi kazanç sağlayacağı kesin. 2012’de Cumhuriyetçi Parti kurultayı, Florida’nın Tampa kentine, 427 milyon dolar kazandırmıştı.

Önemli bir neden de şu: Cumhuriyetçi Parti bu kez kurultayı güney kentlerinde yapmayarak, lojistik ve stratejik bir kararla, daha büyük bir nüfus çeşitliliğine sahip olan Cleveland’ı tercih etti.

Azınlıkların, farklı etnik grupların yaşadığı Cleveland belki Cumhuriyetçiler’e güney eyaletlerinin koşulsuz destek ve rahatlığını vermeyecek ama partiye yönelik eleştirilere etkili bir cevap olacağı umuluyor.

Cumhuriyetçi Parti özellikle azınlıklara, göçmenlere, siyahlara uzak durduğu gerekçesiyle ciddi eleştirilere hedef oluyor.

Cleveland çok büyük bir siyah seçmen grubuna sahip ve bu grup çoğunlukla Demokratlar’a oy veriyor.

Cleveland, partinin kurultay için ileri sürdüğü önkoşullardan biri olan otel kapasitesine de sahip. Parti, 16 bin otel odası koşulu ileri sürüyor, Cleveland’da 17 bin otel odası bulunuyor. Bunların 5 bini kent merkezinde.

Cleveland’ın en güçlü rakibi olan Teksas’ın Dallas kentinin önüne geçmesinin önemli nedenlerinden biri, yaz aylarındaki hava sıcaklığı. Sıcaklık Temmuz ayında Dallas’ta ortalama 40 derece oluyor. Oysa aynı günlerde Cleveland’da ısı 30 derece dolayında kaydediliyor.

Bir önemli konu da Ohio eyaletinin seçimlerdeki stratejik konumu. Başkanlık seçimlerinde Ohio ‘swing state’ yani başkanlık seçim sonucunu etkileyen önemli eyaletlerin başında geliyor. 1860 yılında Abraham Lincoln’dan buyana Ohio’yu almadan seçim kazanan hiçbir Cumhuriyetçi başkan çıkmamış.

Parti Kongresine 2,472 delege katılacak. Başkan adayı olacak politikacının bu delegelerin yarısının yani 1,237 artı birinin oyunu alması gerekiyor. Perşembe akşamı başkan adayı ve yardımcısı resmen açıklanacak ve ardından adaylar için Kasım’daki seçimlere kadar sürecek yoğun bir kampanya dönemi başlayacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG