Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nda Kasırga Endişesi


Cumhuriyetçi Parti’nin Florida eyaletinin Tampa kentindeki ulusal kurultayı, dün kısa bir açılışla resmen başladı. Pazartesi günü için planlanan ilk gün faaliyetleri, Tampa’nın yakınlarından geçen tropik Isaac fırtınası yüzünden bugüne (Salı) ertelendi.

Fırtına Tampa’dan uzaklaşmasına rağmen etkisinin daha uzun süre hissedileceği sanılıyor. Kurultay yüzünden Tampa’da toplanması beklenen 50 bin kişi, uçak rötarları ya da benzeri gecikmelerden dolayı güç de olsa kente varmaya çalışırken, diğer yandan da Meksika Körfezi üzerinde güçlenerek ilerlemeye devam eden fırtınanın karaya ulaştığında ne kadar hasar bırakabileceği endişeleri artıyor.

Yönünü değiştiren Isaac fırtınası, Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayının yapıldığı Tampa’nın 300 kilometre batısından geçti. Kasırgaya dönme ihtimali hala kuvvetli olan fırtına Tampa’ya büyük miktarda yağış bıraktı. Isaac’ın Katrina kasırgasının yedinci yıldönümü olan 29 Ağustos’ta yine New Orleans’ı vurma ihtimali kuvvetleniyor. 1836 kişinin ölümüne ve 81 milyar dolar zarara yol açan Katrina kasırgası, Amerikalılar özellikle de Cumhuriyetçi Partililer açısından büyük kabusa yol açmış durumda.

Katrina kasırgasının ardından çıkan devasa zarara rağmen dönemin Cumhuriyetçi Partili başkanı George W. Bush'un kayıtsızlığı, büyük tepkiye yol açmıştı. Bush, bu tepkilerin ardından 2008 yılında Minneapolis-St. Paul'da düzenlenen Cumhuriyetçi Parti kurultayına, o dönem yine New Orleans'ı tehdit eden Gustav kasırgasını gerekçe göstererek katılmamıştı.

Başkan Obama, Isaac'in yaklaştığı Louisiana eyaletinde olağanüstü hal ilan etti.

Parti yetkilileri, fırtınanın karaya çıktıktan sonra büyük mal ve can kaybına yol açması durumunda bunun kurultayın neşeli atmosferini de bozmasından korkuyor.

'Borç Sayaçları'

Cumhuriyetçi Partililer kurultayın dünkü kısa açılışında bir de Amerika’nın iç borçlanmasının artış hızına dikkati çekmek amacıyla Tampa Bay Times Forum'un salonuna iki de sayaç yerleştirdi. Sayaçlardan biri ülkenin iç borcunun toplamını, bir tanesi de kurultayın başlangıcından bu yana biriken borcu gösteriyor.

Başkan Barack Obama’nın ekonomik sorunlarla mücadele politikalarını eleştiren Cumhuriyetçiler, devlet harcamalarını azaltma ve vergileri indirme yoluyla iç borç sorunu ve bütçe açığını çözmek istiyor.

Başkan Obama ise, devlet harcamalarındaki artışın yıllardan sonra kendi döneminde yavaşladığını savunuyor.

Kamuoyu yoklamaları başabaş gösteriyor

Tampa Toplantı Merkezi'nde Cumhuriyetçi Parti'yi protesto eden 'İşgal' hareketi göstericileri
Tampa Toplantı Merkezi'nde Cumhuriyetçi Parti'yi protesto eden 'İşgal' hareketi göstericileri
Washington Post gazetesinin düzenlediği son kamuoyu yoklaması, Kasım seçimlerine iki aydan biraz fazla bir zaman kala Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney ve Demokrat Partili rakibi Başkan Obama arasında başa baş bir çekişme olduğuna dikkati çekiyor. Kamuoyu yoklamasına göre Romney’e destek verenlerin oranı yüzde 47’yken, Obama’ya destek yüzde 46. Bu sonuçlar Temmuz ayından bu yana kamuoyu görüşünün fazla değişmediğine işaret ediyor.

CNN ve ORC tarafından düzenlenen bir başka kamuoyu yoklamasındaysa seçmenler Başkan Obama’yı sorunlarına daha yakın görüyor. Ancak aynı seçmenler, Romney’in yönetici becerilerinin daha iyi olduğuna ve ekonomik sorunları çözecek daha net planları olduğuna inanıyor.

Cumhuriyetçi Parti kurultayı, Tampa’ya 2 bin 286 delege ve 2 bin 125 alternatif delege getiriyor. Neredeyse Olimpiyat oyunları kadar önem verilen ve her kentin düzenlemek için birbiriyle yarıştığı parti kurultayları ev sahibi kentlere büyük bir mali gelir de getiriyor. Nitekim Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın Tampa’ya 175 ila 200 milyon dolar bırakması bekleniyor.

Kurultayda bugün önseçimlerde yarışan aday adaylarının adlarının eyalet delegelerine yeniden duyurulması bekleniyor. Bu akşamki toplantıda konuşma yapacak kişiler arasında Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarının yanı sıra, Mitt Romney’in eşi Ann de bulunuyor.

Kurultayın son günü olan Perşembe gecesinde Mitt Romney'in yapacağı konuşmayı ise 40 milyon kişinin izlemesi bekleniyor.

Bu arada en azından Pazartesi günü Tampa'da beklendiği kadar protestocu toplanmadı. Birkaç bin kişinin toplanması beklenirken, yalnızca "İşgal" hareketinden birkaç yüz kişinin toplandığı gözlendi. Polis göstericileri Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nın toplandığı alana yaklaştırmazken, çatışma ya da tutuklama haberi duyulmadı.
XS
SM
MD
LG