Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Aday Adayları Kozlarını Paylaştı


Cumhuriyetçi Parti Aday Adayları Kozlarını Paylaştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin kamuoyu yoklamalarına göre yarışı önde götüren beş aday adayı kozlarını bu kez de Güney Carolina eyaletinde düzenlenen altıncı tartışma programında paylaştı. Amerika’da ilk önseçimler 1 Şubat’ta Iowa eyaletinde yapılacak.

Güney Carolina’da yapılan tartışma programına daha az sayıda aday adayı katıldı. Fox televizyonunda yayınlanan program, rakipler arasında sert atışmalara sahne oldu.

Florida eski valisi Jeb Bush, Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisi getiren Donald Trump’ı hedef aldı.

Jeb Bush, ”Umarım bu öneriyi bir daha gözden geçirirsiniz çünkü bu şekilde IŞİD’i yok etmek için gereken koalisyonu oluşturamayız” dedi.

Donald Trump, ”Bu ülkenin güvenliğini istiyorum. Radikal İslam bizim için büyük bir sorun oluşturuyor. Bu sadece Amerika için değil, tüm dünya için son derece ciddi bir sorun” diye konuştu.

Texas Senatörü Ted Cruz da Trump’la çatıştı. Bu kez konu, Kanada doğumlu Cruz’un aday olup olamayacağıydı.

Ted Cruz, bu konuda şöyle konuştu: ”Donald’ın Iowa’daki kamuoyu yoklamalarında inişe geçtiği için hayalkırıklığı içinde olduğunu görüyorum. Ancak yasalar son derece açık. Bir Amerikan vatandaşının yurtdışında doğan çocuğu da Amerika’da doğmuş vatandaş sayılır.”

Donald Trump, karşılık vermekte gecikmedi: ”Demokrat Parti bu konuda dava açacak. Başkan adayıyken açılacak bu dava başına büyük bela olacak. Eğer Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını alırsan da başkanlık koltuğuna oturup oturmayacağını bilmiyorum.”

Florida Senatörü Marco Rubio ve New Jersey Valisi Chris Christie ise kimin daha muhafazakar olduğunu tartıştı.

Rubio, ”Chris Christie’yi severim ama ilk ve orta dereceli okullardaki mevcut eğitim sistemimize destek veren, silah kontrolunu savunan bir başkanı kaldıramayız” dedi.

Christie de ”Ben de Marco’yu severim, iki yıl önce benden ‘New Jersey’in ihtiyacı olan muhafazakar reformcu’ diye bahsetmişti. O zaman rakip değildik” diye karşılık verdi.

Atışmalardan tedirgin olan emekli beyin cerrahı Ben Carson ise parti içinde birlik olma çağrısı yaptı.

Cumhuriyetçi aday adayları, Başkan Obama’nın uyguladığı dış politikayı şiddetle eleştirdi. Christie ve Rubio, seçildiği takdirde Hillary Clinton’ın bu politikaları sürdüreceğini öne sürdü.

Chris Christie, ”Hillary Clinton’u seçmek, Barack Obama’ya üçüncü dönem başkanlık yaptırmak olur. Buna izin veremeyiz” diye konuştu.

Marco Rubio, ”Hillary Clinton sadece felaket yaratmakla kalmaz. Amerika’nın başkomutanlığını da yapamaz” dedi.

Aday adayları, 1 Şubat’ta Iowa’da, 9 Şubat’taysa New Hampshire’da yapılacak ön seçimlere hazırlanmak için yoğun kampanya çalışmaları yapıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG