Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Adaylar 3. Tartışmaya Hazırlanıyor


Adaylar arasında yarışı uzun süredir önde götüren milyarder işadamı Donald Trump, son kamuoyu yoklamalarına göre emekli beyin cerrahı Ben Carson’un (solda) gerisine düştü.
Adaylar arasında yarışı uzun süredir önde götüren milyarder işadamı Donald Trump, son kamuoyu yoklamalarına göre emekli beyin cerrahı Ben Carson’un (solda) gerisine düştü.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları bu akşam yapılacak üçüncü tartışma programında kozlarını bir kez daha paylaşacak. Adaylar arasında yarışı uzun süredir önde götüren milyarder işadamı Donald Trump, son kamuoyu yoklamalarına göre emekli beyin cerrahı Ben Carson’un gerisine düştü.

İlk ön seçimlerin yapılacağı eyaletlerden Iowa’da dört kamuoyu yoklaması, Ben Carson’un emlak kralı Donald Trump’un önüne geçtiğini gösteriyor. Ulusal çapta yapılan bir başka kamuoyu yoklamasındaysa Carson, çok az farkla Trump’ın önünde.

New York Times Gazetesi ve CBS Televizyonu’nun ortak anketindeyse Carson, ön seçimlerde oy kullanacak seçmenlerin yüzde 26‘sının desteğini alırken Trump, yüzde 22‘yle Carson’un gerisinde yer alıyor. New York Times ve CBS anketi aday adaylarını sıralamaya koymaya başladığı Temmuz ayından bu yana, Trump’ın ilk kez birinci sıradaki yerini kaybettiği görülüyor.

Colorado eyaletinin Boulder kentinde yapılacak ve CNBC televizyonundan canlı yayınlanacak olan tartışma programına Cumhuriyet Parti’nin ilk 10’unda yer alan aday adayları katılacak.

Üçüncü tartışma programı, ulusal anketlerde ve ilk ön seçimlerin yapılacağı Iowa, New Hampshire ve Güney Carolina gibi kilit eyaletlerdeki kamuoyu yoklamalarında daha da geride kalan Florida eski valisi Jeb Bush için büyük önem taşıyor.

Tartışma programına ayrıca HP firması eski CEO’su iş kadını Carly Fiorina, Florida Senatörü Marco Rubio, Texas Senatörü Ted Cruz, Arkansas eski valisi Mike Huckabee, New Jersey Valisi Chris Christie, Ohio Valisi John Kasich ve Kentucky Senatörü Rand Paul katılacak. Daha önce yapılacak bir başka tartışma programınaysa ilk 10’a giremeyen eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum, Louisiana Valisi Bobby Jindal, New York eski valisi George Pataki ve Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham katılacak. Virginia eski valisi Jim Gilmore ise anketlerde yüzde 1’in altında kaldığı için bu ön tartışmaya katılamıyor.

Demokrat adaylar fire veriyor

Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının sayısı, Demokrat Parti’ye oranla çok daha fazla. Virginia eski senatörü Jim Webb ve Rhode Island eski valisi Lincoln Chafee’nin yarışı bırakması üzerine Demokrat Parti’de geriye sadece dışişleri eski bakanı Hillary Clinton, Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Maryland eski valisi Martin O’Malley kaldı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın aday olmayacağını açıklamasıyla Demokrat Parti’de yarışı önde götüren Hillary Clinton, daha da güçlendi. İki hafta önce yapılan tartışma programında ve geçen hafta Bingazi’deki terör saldırılarıyla ilgili olarak Temsilciler Meclisi’nde yapılan oturumda sergilediği güçlü performans da Clinton’un konumunu pekiştirmesine yardımcı oldu.

Trump Carson’la yüzleşiyor

Cumhuriyetçi Parti cephesindeyse Donald Trump’un son günlerde Ben Carson’a saldırılarını arttırdığı gözleniyor. Trump, CNN Televizyonu’nun yaptığı bir söyleşide Ben Carson’u ‘pısırık’ olmakla suçladı. Trump’la ‘çamur batağı’na girmek istemediğini belirten Carson için bu akşamki tartışma programında Trump’la yüzleşmekten kaçınmak daha zor olabilir. Trump, dün MSNBC Televizyonu’na yaptığı açıklamada, kazanmak için ne kadar gerekirse harcamaya hazır olduğunu söyledi. Carson’un anketlerde öne geçmesiyle artık daha çok mercek altına alınacağını belirten Trump, ‘Carson’un yakın markaja alınmaya nasıl dayanacağını bekleyip göreceğiz’ dedi.

Trump rakiplerine karşı saldırgan tavırlar takınmaktan daha önce de çekinmemişti. Bush, Rubio ve Paul’u hedef alan Trump için Carson’a karşı aynı tavırları sergilemek, riskli olabilir. Bunun nedeni, son anketlere göre Carson’un tüm Cumhuriyetçi aday adayları içinde en sevilen aday olması. Bloomberg tarafından yapılan bir ankete göre Iowa eyaletindeki Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 84’ü Carson’a olumlu bakıyor.

Trump ve Cumhuriyetçi Parti kadroları

Ancak Trump, Associated Press-Gfk anketinde oldukça iyi bir performans gösterdi. Ankete katılan her 10 Cumhuriyetçi seçmenin yedisi Trump’ı partinin en güçlü adayı olarak görüyor. Carson içinse her 10 seçmenin altısı aynı görüşü paylaşıyor. Katılımcıların yüzde 60’ı Jeb Bush’un seçimleri kazanabileceğini söylerken aynı öngörüyü Marco Rubio için yapanların oranı yüzde 54.

Politico’nun kısa süre önce Cumhuriyetçi Partili liderlerin yüzde 81’inin Trump’ın başkanlık yarışını kazanma şansının son iki ayda büyük ölçüde arttığını düşündüğünü bildirmesi de Trump’ın elini güçlendirdi.

Trump’ın elde ettiği başarı, Cumhuriyetçi Parti’nin kemik kadrolarını kaygılandırmaya devam ediyor. Eski Başkan George W. Bush’un kilit danışmanlarından biri olan Cumhuriyetçi Parti strateji uzmanı Karl Rove, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan makalesinde, Cumhuriyetçiler’in muhafazakar bir adayla, Trump’ı işaret ederek, ‘popülist öfkeyi yansıtan’ bir aday arasında seçim yapmak zorunda kalabileceğini yazdı. Rove, muhafazakar ilkeler zafere uzanan yol anlamına gelirken popülist öfkenin yenilgiyle sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG