Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Adaylar Kozlarını Paylaştı


Cumhuriyetçi adaylar (soldan-sağa): Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul, Herman Cain, and Jon Huntsman, geçen hafta ilk kez biraraya gelmişlerdi
Cumhuriyetçi adaylar (soldan-sağa): Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul, Herman Cain, and Jon Huntsman, geçen hafta ilk kez biraraya gelmişlerdi

Amerika’da 2012 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den adaylığını koymak isteyen politikacılar ikinci kez, televizyonlardan yayınlanan açık oturuma katıldı. Adaylar geçen Çarşamba gecesi ilk kez kamuoyu önünde görüşlerini diğer adaylar karşısında savunmuştu.

Florida eyaletinde yapılan ve CNN televizyonunda yayınlanan dünkü açık oturuma Rick Perry, Mitt Romney, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Jon Hunstman, Ron Paul, Rick Santorum ve Herman Cain katıldı.

Aday adayları, sosyal programlar, denk bütçe, ekonomiyi canlandırma ve istihdam konularındaki görüşlerini aktardılar.

Güçlü adaylar arasında yer alan Rick Perry ve Mitt Romney, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemi konusunda birbirlerinin görüşlerini eleştirdi. Massachusetts eski Valisi Mitt Romney, Teksas Valisi Rick Perry’den sosyal sigortanın anayasaya aykırı olduğuna hala inanıp-inanmadığını sordu.

Perry ise sosyal sigorta sistemini tamamen kaldırmayacağını söyledi, bununla birlikte, 1930’lu ve 1940’lı yıllarda bu sistemi getiren politikacıların Amerika için “doğru” olanı yaptıklarına inanmadığını belirtti.

'Mısır ve Türkiye'deki tehlikeli gelişmeler'

Bu arada Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, kendi görüşlerini açıklarken güvenlikle ilgili tehditleri sıralarken Türkiye’yi de değerlendirmesine kattı.

Gingrich, “Amerika’yı hedef alan tehditleri tamamen gözardı ediyoruz. 11 Eylül saldırılarının 10. Yıldönümü, bize, yabancı bir teröristin bu ülkeye nükleer silah sokması durumunda nelerin tehlikede olduğunu hatırlatmalı. 10 yıldır Kuzey Kore ile başedemedik. 10 yıldır İran’la başedemedik. Mısır ve Türkiye’deki gelişmeler sanıldığından çok daha tehlikeli.” Gingrich bu değerlendirmelerinden sonra güvenlik konusuna Kongre’de daha fazla önem verilmesini de istedi.

Amerika’da yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Cumhuriyetçi aday adayları arasına Rick Perry yarışı önde götürüyor. Mitt Romney ise ikinci sırada geliyor.

Amerika’nın Sesi Bilgi Notu: Haber yayına hazırlandığında, Gingrich’in Türkiye ile ilgili yorumuna açıklık getirmek üzere kampanya yetkililerine ulaşılamadı.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG