Erişilebilirlik

Cumhuriyet: ‘Soruşturma Çökmüştür’


“Savcı Murat İnam, FETÖ/PYD davasında 28 numaralı sanıktır. Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri hakkındaki soruşturmanın, aynı örgütün (FETÖ) üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan bir savcıya teslim edilmesi demek bu soruşturmanın çökmesi demektir. Altını çizerek tekrarlıyorum bu soruşturma çökmüştür ve adil yargılanma hakkı açıkça ihlal edilmiştir."

Bu sözler gözaltında bulunan Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticisi 13 kişinin avukatlarından Fikret İlkiz’e ait. Çarşamba günü öğleden sonra Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç, gazete avukatı Tora Pekin’le birlikte Cumhuriyet binasının altıncı katında gazetecilere açıklamada bulunan İlkiz, Adalet Bakanı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na seslendi.

Avukat İlkiz: “Adil yargılama hakkı açıkça ihlal edildi”

Ergenekon davasında İlhan Selçuk’un da savunmasını üstlenen İlkiz, “Cumhuriyet Gazetesi Vakfı ve gazete yöneticileriyle yazarları hakkında açılmış olan soruşturma savcı Murat İnam tarafından yürütülmektedir. Bu savcının emir ve talimatlarına uygun olarak sabaha karşı gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir ve halen gözaltındadırlar. Savcı Murat İnam hakkındaki soruşturma, iddianame ve ceza davası apaçık ortada dururken Cumhuriyet gazetesi yazarları ile yöneticilerinin bu savcının emir ve talimatlarıyla özgürlüklerinden yoksun olarak gözaltında tutulmaları adil yargılanma hakkının açıkça ihlalidir,” dedi.

İlkiz’e “soruşturma çökmüştür” dedirten İnam hakkındaki soruşturmayı bugün Odatv’den Barış Pehlivan yazdı.

Pehlivan’ın haberine göre, “Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen davada, Savcı İnam’ın 10 ayrı suçlamadan bir kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca bir kez müebbet ve ek olarak 67 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.”

Söz konusu dava, FETÖ’nün Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla başlatıldı. Aralarında savcı İnam da bulunan 54 savcı ve hakimin sanık olduğu 3 bin 153 sayfalık iddianamenin önsözünde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner, “İddianamemizde şüpheli hakim ve cumhuriyet savcılarının yaklaşık 40 yıldır ulusal ve uluslararası arenada yapılanmasını tamamlayan, dünyanın en gizli ve operasyonel manada legal yolları, illegal bir şekilde kullanarak sonuç alan Fethullah Terör Örgütü kapsamında işlemiş oldukları suçlar anlatılacaktır,” diyor.

CHP’li Böke: “Cumhuriyet’e FETÖ kardeşliği operasyonu yapılmıştır”

Odatv’nin haberi ve İlkiz’in “dava çökmüştür” açıklamasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi de Cumhuriyet gazetesine operasyon yapıldığını savundu. Merkez Yönetim Kurulu sonrası gazetecilere açıklama yapan Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Cumhuriyet'e yapılan bu operasyon FETÖ kardeşliğinin açıkça cumhuriyete yaptığı bir operasyondur. Cumhuriyet’e FETÖ suçlaması yapan savcı, şu anda kendisi FETÖ örgütü üyeliğinden yargılanıyor. Hem de FETÖ'nün Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik suçlamaların yargı ayağında bu davanın 28 numaralı sanığı, bu savcı FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi ve askeri casusluk, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle açıkça suçlanıyor, bir de suç uydurmak suçlamasıyla yargılanıyor,” dedi.

Böke’ye göre, Cumhuriyet’e soruşturma başlatılmasının nedeni ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın öğretmen kardeşi İlhan Fidan’ın “FETÖ abisi” olduğu iddiasıyla 1 Eylül tarihli KHK’yla görevden ayrılmasının, beş gün önce Cumhuriyet gazetesi tarafından yazılmış olması.

“Sansür değil özgürlük istiyoruz”

Cumhuriyet gazetesi önünde gün boyu çeşitli eylemler ve gösteriler yapıldı. Disk Basın İş hazırlamış olduğu duvar gazetesine gazetenin karşısındaki duvara astı.

Sendikanın brandaya bastığı “Habersiz Kalmayın” adlı duvar gazetesinin ilk sayısında yer alan “Sansür değil özgürlük istiyoruz”, “Kelepçeli basın” başlıklı haberlerde Türkiye’de 3 binden fazla basın ve yayınevi çalışanın işsiz kaldığı, 100’den fazla gazetecinin de cezaevinde olduğu, OHAL’le birlikte tüm muhalefetin baskı altına alındığı” vurgulandı.

Haber Nöbeti sürüyor

Cumhuriyet gazetesinde dün başlatılan Haber Nöbeti de sürüyor. Bugün Banu Güven, Bülent Mumay gibi gazeteciler nöbet tutarken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ve DİSK Basın-İş de nöbete destek verdi.

Gazete önünde açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Sibel Güneş, her üç gazeteciden birinin işsiz bırakıldığını, 777 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini, 170 medya kuruluşunun kapatıldığını, 105 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi.

Merkel: Türkiye’deki durum alarm verici

Cumhuriyet gazetesine bir destek de Almanya’dan geldi. Soruşturmanın “hukukun üstünlüğü ile bağdaşması konusunda büyük endişelerimiz var" diyen Almanya Başbakanı Angela, Merkel, “Sayın Dündar'da olduğu gibi, şimdi orada gözaltına alınan gazetecilere yönelik soruşturma ve duruşmaları takip edeceğiz. Gazeteciler ve aynı şekilde Türkiye'de zor şartlarda basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi verenler, dayanışmamızdan emin olabilir. Durum alarm verici,” dedi.

Basın özgürlüğünün AB-Türkiye müzakerelerinde merkezi bir rol oynadığını belirten Merkel, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann'ın basın ve ifade özgürlüğüne katkı sağlamak için Cumhuriyet gazetesini ziyaret ettiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG