Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Son 10 Gün


Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri adım sürüyor. Mitinglere bayram arası veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü Van mitingiyle cumhurbaşkanlığı seçim propagandasına kaldığı yerden devam etti.

İsrail’in Gazze operasyonuna tepkisini sürdüren Cumhurbaşkanı adayı, Amerikan Yahudi Kongresi’nin 2004 yılında kendisine verdiği ‘Cesaret Ödülü’nü geri istemesini de eleştirdi.

‘Alın ödülünüzü başınıza çalın’

Erdoğan, ‘onlara göre müslümanı öldürmek meşrudur ama yahudiye gelince antisemitizmdir. Hitlerin yaptığını şu anda İsrail yapıyor. Bu ara bir şey oldu, neymiş Amerikan Musevi Kongresi bana verdiği ödülü geri istiyormuş eğer bu zulme, bu soykırıma, çocuk katleden rejime destek veriyorsanız alın ödülünüzü başınıza çalın. O çocukların melekleri dahi ağlatan feryatları karşılıksız kalmayacak’ dedi.

‘Bu can bu tende oldukça Pensilvanya’yla mücadele sürecek’

Başbakan, yerel seçimlerden sonra cumhurbaşkanlığı seçiminde temel kampanya konusu haline getirdiği Fethullah Gülen cemaatine yönelik eleştirilerini Van’da da sürdürdü. Erdoğan, ‘darbe senaryoları kurdular, terör örgütüyle tehdit ettiler, Pensilvanya ihanet çetesini üzerimize saldılar eyvallah demedik. Kardeşlerim şimdi diyorlar ki Başbakanım sen Çankaya'ya çıkarsan bu Pensilvanya ile mücadele ne olacak? Bu can bu tende oldukça bu mücadele sonuna kadar devam edecektir. Zira bizim ulusal güvenliğimizi tehditler karşılarında bizi bulacaklar’ diye konuştu.

‘Cumhurbaşkanı olursam Çözüm Süreci kararlılıkla sürecek’

Kürt demenin Kürtçe konuşmanın yasak olduğu Türkiye’den 24 saat yayın yapan Kürtçe kanallı günlere geçildiğini belirten Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde çözüm sürecinin daha hızlı ve kararlılıkla yürüyeceğinin güvencesini verdi.

Hafta sonu Mehmet Akif Ersoy’un kabrine yaptığı ziyarette İstiklal Marşı’nı Çanakkale Şehitleri şiiriyle karıştıran çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ise ‘babası ve Mehmet Akif’i siyasi hırsına malzeme etmekle’ suçladı.

İhsanoğlu, Sivas’ta Madımak’a karanfil bıraktı

Erdoğan’ın eleştirilerine hedef olan Ekmeleddin İhsanoğlu ise Sivas’taydı bugün. Sivas katliamının yıldönümünde Madımak’a değil de Hacıbektaş’a gittiği için bazı Alevi örgütlerince eleştirilen İhsanoğlu, eskiden Madımak Oteli olan Bilim Kültür Merkezi’nin önüne karanfil bıraktı.

Çatı aday burada yaptığı konuşmada, ‘Madımak’ta bir ibret hadisesi var. Burada 33 insanımızı kaybettik. Mağduriyete uğradılar, zulme uğradılar ve canlarını feda ettiler. Üç gün sonra Erzincan Başbağlar’da yine 33 vatandaşımızı, evladımızı kaybettik’ dedi.

İhsanoğlu: Türkiye kavga istemiyor, halk cepheleşmek istemiyor

Karanlık insanların Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmak istediğini söyleyen çatı adayı, kendisini karşılayan kalabalığının kompozisyonunun Türkiye’nin bu zorlu günlerden gerekli dersi çıkardığını kanıtladığını belirtti. İhsanoğlu, ‘Türkiye bu kararı yani birlik ve beraberlik kararını verdi. İşte burada Madımak’ın önünde CHP de var, MHP de var, Büyük Birlik Partisi de var. Türkiye artık kavga istemiyor, Türkiye cepheleşmek ya da zıtlaşmak istemiyor’ diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan yolsuzluğu ortaya çıkaranlardan intikam alıyor

İhsanoğlu’na en net veren siyasi parti lideri olan Kemal Kılıçdaroğlu ise Nevşehir’de yurttaşlardan destek istedi. 31 polisin tutuklandığı 22 Temmuz operasyonu da eleştiren CHP Genel Başkanı, ‘bu operasyonlar geçmişte pek çok insanın haksızlığa uğradığı Balyoz, Ergenekon gibi davalarda üretilen sahte belgelerle ilgili süreçle ilgisi yok. Bu operasyonların o süreçle hiç ilgisi yok. Bir haksızlığın hesabını sormak, kimler sahte delil üretti diye sormak yok. Bu operasyonların tek bir amacı var. Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin gırtlağına kadar yolsuzluğa battığını biliyoruz. Bu 17- 25 Aralık operasyonlarında ortaya çıktı. Erdoğan bunu ortaya çıkaranlardan intikam alıyor’ dedi.

Kılıçdaroğlu: Ortadoğu’da rol oynayacaksak İhsanoğlu cumhurbaşkanı olmalı

Erdoğan’ın bu soruşturmanın savcılığını üstlendiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, siyasi davaların, yolsuzluğu kapatmaya yönelik davaların toplumda karşılığı olmadığını söyledi. CHP lideri, ‘yolsuzluğa bulaşmış aklanmamış biri o koltuğa oturamaz, ülkeye yazıktır. Bu güne kadar olan tüm birikimlerimize yazıktır. Ortadoğu’da kan akıyor. Türkiye gerçekten burada bir rol oynayacaksa Ekmeleddin beyin cumhurbaşkanı olması gerekir’ diye konuştu.

Demirtaş: Tek dil tek millet söylemi Hitlerce bir söylem

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise kampanyasını Hatay’da devam ettirdi. Gezi sürecinde en öne çıkan kentlerden biri olan kentte Gezi direnişinde hayatını kaybeden gençleri anan HDP lideri, Erdoğan’ın halklar arasında ayrımcılık yaptığını söyledi.

Demirtaş, ‘halkları arasında ayrımcılık yapan bir başkan, mezhep ayrımcılığı yapan biri eşitlikten ve adaletten bahsedemez. Tek dil, tek millet demiyoruz. Bu faşizan bir üsluptur. Biz çoğulcu bir devlet yeni bir yaşamda ısrar ediyoruz. Tek dil tek millet söylemi Hitlerce bir yaklaşımdır’ dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG