Erişilebilirlik

11. Cumhurbaşkanı Gül Berlin'de


11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Berlin'de düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda ‘Ortadoğu’daki yanlış hesaplara akılcı çözümler’ başlıklı bir konuşma yaptı ve Berlin Büyükelçilik binasında verilen iftar davetinde Almanya’daki Türk toplumunun temsilcileri ile bir araya geldi

Aspen Güvenlik Forumu'na katılmak üzere Berlin'e gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temasları kapsamında bir dizi ikili görüşmelerde bulundu ve Berlin Büyükelçilik binasında verilen iftar davetinde Almanya’daki Türk toplumunun temsilcileri ile bir araya geldi.

Son dönemde eski başdanışmanı Ahmet Sever'in yeni çıkan kitabı 'Abdullah Gül ile 12 Yıl' eski Cumhurbaşkanı ile ilgili birçok tartışmalara yol açarken, partisi AKP’de de çalkantıya neden olmuştu. 7 Haziran seçimleri sonrasında siyasete dönüp dönmeyeceği konusunda hakkında çeşitli fikirler ortaya atılan Abdullah Gül, Berlin’deki temasları kapsamında bu konulara girmemeye özen gösterdi.

Alman Bertelsmann Vakfı’nın işbirliğiyle ‘The Aspen Institut’ tarafından organize edilen uluslararası foruma katılan Gül, burada ‘Ortadoğu’daki yanlış hesaplara akılcı çözümler’ başlıklı bir konuşma yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve her yıl düzenlenen Güvenlik Forumu’na, Gül’ün yanı sıra ABD eski Dışişleri Bakanı Madelaine Albright, Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile birlikte çok sayıda üst düzey bürokrat ve siyasetçi katıldı. Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminden tanıdığı Sosyal Demokrat Parti SPD’li Alman Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile forum kapsamında ikili görüşmelerde bulundu. Gül-Steinmeier görüşmesi basına kapalı gerçekleşti ve içeriği hakkında bilgi verilmedi.

Güvenlik Foruma’na katılan konuşmacılar arasında 2001 krizinde dönemin koalisyon hükümetinin ekonomi bakanlığına getirilen ve CHP'nin içinde olacağı bir koalisyon hükümetinde bakan olarak yer alma olasılığı konuşulan Kemal Derviş de vardı. Berlin ziyareti kapsamında Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen iftar programına katılan ve Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Abdullah Gül, Aspen Güvenlik Forumu'ndaki temasları konusunda çok kısa bir değerlendirme yaptı.

Berlin Büyükelçilik binasında gerçekleşitirilen iftar davetine Abdullah Gül’ün yanı sıra yaklaşık 400 davetli katıldı. Türk ve Alman toplumdan farklı dinlerin ve cemaatlerin temsilcileri, Berlin'de bulunan Müslüman ülkelerin temsilcileri, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri önünde bir konuşma yapan, sonra da basına kısa bir demeç veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin önemine ve Almanya’da yaşayan Türk toplumunun geldiği konuma dikkat çekti.

‘Son zamanlarda Suriye'nin kuzeyinde çıkan gerginlikleri nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusuna ise Gül, ‘Bu Türkiye'nin, bölgenin, dünyanın da en büyük meselesi. Onun için zaten konuşmalarımda, konferansta bu konuları çok enine boyuna konuştum’ şeklinde yanıt verdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
Linki indirmek için



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG