Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül Almanya'ya Gidiyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un daveti üzerine 18-21 Eylül tarihleri arasında Almanya’yı ziyaret edecek.

Devlet başkanı düzeyinde Almanya’ya 9 yıl aradan sonra gerçekleşen bu ilk ziyaret, Alman Cumhurbaşkanı’nın geçen yıl Ekim ayında Türkiye’ye yaptığı devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşıyor.
Pazar akşamı Berlin’e gelmesi beklenen Gül, Pazartesi sabahı Wulff tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’de askeri törenle karşılanacak. Aynı gün Dışişleri Bakanı Westerwelle ile bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir yemek verilecek.

Salı sabahı Başbakan Angela Merkel’le görüşecek olan Gül’ün ardından Wulff’la birlikte Alman Cumhurbaşkanının doğduğu kent olan Osnabrück’ü ziyaret etmesi, Çarşamba günü ise Baden Württenberg eyaletinde bir dizi görüşme yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanının Berlin ve Stuttgart kentlerinde Türk toplumunun temsilcileri ile de bir araya gelmesi, ayrıca ziyaret kapsamında iki ülkenin maliye bakanları tarafından Türkiye-Almanya Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın imzalanması da öngörülüyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret öncesi Alman televizyonuna verdiği bir demeçte, Almanya’nın göçmenlere uyguladığı politikaları sert bir dille eleştirdi. Gül, Alman yasalarının göçmen ailelerin birleşmesini zorlaştırdığını ve bunun insan haklarına aykırı olduğunu ve çağdaş bir demokrasiye yakışmadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’da yaşayan ve Alman vatandaşı olan Türk kökenlilerin aksansız Almanca konuşabilmeleri gerektiğini de belirtti.

Cumhurbaşkanına Almanya ziyaretinde eşi Hayrünnisa Gül de eşlik edecek.

Ziyaretle ilgili olarak Köşk'ten yapılan açıklama:

Sayın Cumhurbaşkanımız, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Christian Wulff’un davetine icabetle, 18-21 Eylül 2011 tarihlerinde Almanya Federal Cumhuriyeti’ne bir devlet ziyaretinde bulunacaklardır. Devlet Başkanı düzeyinde ülkemizden Almanya’ya dokuz yıl aradan sonra gerçekleştirilen bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Sayın Wulff’un 18-22 Ekim 2010 tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı devlet ziyaretinin iadesi niteliğindedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti, 1961 tarihli “Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması”nın imzalanmasının 50. yıldönümünde gerçekleştirilmesi bakımından da özel bir anlam ve önem taşımaktadır.

Berlin’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sayın Wulff arasında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanısıra, AB’ye üyelik sürecimiz ve bölgemizde yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, çeşitli bölgesel ve uluslararası konular ele alınacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaret çerçevesinde Federal Meclis Başkanı Sayın Norbert Lammert, Federal Şansölye Sayın Angela Merkel, Federal Dışişleri Bakanı Sayın Guido Westerwelle, Berlin’in Hükümet Eden Belediye Başkanı Klaus Wowereit ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann’ı da kabul edeceklerdir.

İki Sayın Cumhurbaşkanı bu vesileyle Berlin’de düzenlenecek Türk-Alman İş Forumu’nun açılışına birlikte katılacaklardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri sırasında iki ülke Maliye Bakanları tarafından Türkiye-Almanya Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın imzalanması öngörülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Berlin’in en eski ve prestijli üniversitesi olan Humboldt Üniversitesi’nde 2000 yılından beri düzenlenmekte olan “Avrupa Konuşmaları” etkinliği kapsamında siyasetçiler, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan seçkin bir topluluğa da hitap edecekler; ayrıca Türk toplumunun temsilcileriyle biraraya geleceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Almanya’daki temasları kapsamında Federal Cumhurbaşkanı Wulff’un doğum yeri olan Osnabrück’ü de ziyaret edecekler ve diğer faaliyetler yanında Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde incelemelerde bulunacaklardır.

Stuttgart’a da gidecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, burada Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann’ın onurlarına vereceği öğle yemeğine katılacaklar, Stuttgart ve çevresindeki Türk vatandaşları ile biraraya gelecekler ve Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırmaları Merkezi’nin çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alacaklardır.

Türkiye ile Almanya arasında, tarihi geçmişe sahip yakın dostluk, ekonomik ortaklık ve ittifak ilişkilerinin, özellikle bilim, araştırma, teknoloji, inovasyon, yenilebilir enerji, çevre, eğitim ve kültür alanlarında da geliştirilip derinleştirilmesi yönünde karşılıklı arzu ve irade mevcuttur. Cumhurbaşkanı Sayın Wulff’un geçen yıl ülkemize gerçekleştirdiği başarılı ziyaretin üzerinden henüz bir yıl dahi geçmemişken, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu iradeyi en üst düzeyde teyit edici mahiyetteki iade-i ziyaretleriyle, Türk-Alman ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da pekişmesi ve çeşitlenmesi hedeflenmektedir.

XS
SM
MD
LG