Erişilebilirlik

CPJ Siber Özgürlüğü de İzliyor


CPJ Siber Özgürlüğü de İzliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

İlk kez siber alemi de değerlendirme kategorisine alan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye dahil birçok ülkede şiddet ve baskıların gazetecilerin çalışmasına engel olduğunu, ayrıca internet sansürünün bilgi akışını etkilemeye başladığını bildirdi

Gazetecileri Koruma Komitesi bu yıl ilk kez siber alemi de bir kategori olarak risk listesine ekledi. Gazetecileri Koruma Komitesi dünyanın birçok yerinde şiddet ve baskıların gazetecilerin çalışmasına engel olduğunu bildirdi. Örgüt ayrıca internet sansürünün bilgi akışını etkilemeye başladığına dikkati çekiyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi basın özgürlüğünün en hızlı azaldığı ülkeleri Mısır, Bangladeş, Suriye, Ekvator, Liberya, Zambia, Rusya, Vietnam ve Türkiye olarak belirledi. Türkiye’de yeni internet sınırlamaları protesto edildi.

Geoffrey King: “Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi. Yeni internet yasasını protesto edenlere karşı gözyaşartıcı gaz kullanıldı, bazı göstericiler vuruldu. Diğerleri ise basınçlı suyla dağıtıldı.”

Geoffrey King, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Internet Hakları Koordinatörü. San Francisco’dan Skype aracılığıyla konuştuğumuz King geçen Perşembe parlamento’dan geçen İnternet yasasının Türkiye’de her şeyi daha da kötüleştireceğini söyledi.

Geoffrey King: “Bu hükümetin URL’leri mahkeme kararı olmadan kapatmasını kolaylaştıracak.”

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin iddialarına cevap veren Türk yetkililer yasanın ifade özgürlüğü, birey hakları ve mahremiyet kaygıları arasında bir denge oluşturduğunu savundu.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, Mısır’da ordunun yönetimi ele almasından bu yana 5 gazeteci öldürüldü, 30 gazeteci saldırıya uğradı, 11 haber kurumuna baskın yapıldı. El Cezire’de çalışan 20 muhabir hapse atıldı.

Serbest gazeteci Anna Therese Day, Skype’tan yaptığımız görüşmede Mısır’da bugünkü durumun devrim günlerinden çok farklı olduğunu söyledi: “O dönemde özgürce, kendi başıma çalışıyordum. Kısa kollu giyiyordum ve çoğu zaman başımı örtmüyordum. Şimdilerde bunu yapmak mümkün değil.”

Day, güvenlik sorunları nedeniyle Mısır’ı terk etmiş.

Gazetecilerin yaşamlarına yönelik en büyük tehdit, savaşlar. Ancak Gazetecileri Koruma Komitesi devletlerin dijital iletişimi gözlem altına almasının gazetecilerin mesleklerine daha da büyük bir zarar verebileceğini söylüyor.

Geoffrey King: “Bu yalnızca şüpheli bireyleri değil birçok ülkede tüm toplumu kitlesel gözlem altına almakla ilgili. Bu nedenle kategori siber alem olarak belirlendi ve teker teker ülkelere ayrılmadı. Farklı ülkeler farklı düzeylerde izleme yapıyor ve farklı yasalara sahip ancak hükümetlerin kendilerini eleştirenleri susturması giderek kolaylaşıyor.”

Gazetecileri Koruma Komitesi Edward Snowden’ın siber alemin nasıl izlendiği konusunda sızdırdığı bilgilerin haberciliğe büyük bir sekte vurabileceğini, çünkü haber kaynaklarının kendilerinden intikam alınmasından korkarak sessiz kalabileceklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG