Erişilebilirlik

CPJ’den Can Dündar’a Basın Özgürlüğü Ödülü


Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (JPC) geleneksel “Basın Özgürlüğü Ödülü” 2016 yılı sahipleri açıklandı. Her yıl basın özgürlüğü için mücadele eden, tehdit edilen, hakkında dava açılan ve hapse giren gazetecilere verilen ödüller, gazeteci Can Dündar ve üç farklı ülkeden meslektaşına verildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin her yıl verdiği “Burton Benjamin Memorial Award” onur ödülünün sahibi de CNN’in ünlü gazetecisi Christiane Amanpour oldu.

Dündar 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı

Can Dündar’ın dışında “Basın Özgürlüğü Ödülü” Mısırlı foto muhabiri Mahmoud Abou Zeid, Hintli gazeteci Malini Subramaniam ve El Salvadorlu gazeteci Oscar Martinez kazandı.

Can Dündar’ın ödüle layık görülmesinin nedeninin devlet sırlarını ifşa etme suçuyla aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezası olduğu belirtildi.

Dündar’ın Türkiye’den Suriye’deki muhalif gruplarına gönderilen silah sevkiyatı haberinin Genel Yayın Yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde yayınlanması yüzünden bu cezayı aldığına da dikkat çekildi.

Diğer ödül sahipleri

2013 yılında Mısır’da yüzlerce kişinin öldüğü protestoları izleyen foto muhabiri Mahmoud Abou Zeid gösteriler sırasında tutuklanmıştı. Mısırlı gazeteci Zeid, o günden beri halen cezaevinde.

Hintli gazeteci ülkede yaşanan hükümet güçleri ve Maoist gruplar arasında çıkan karışıklık sırasında işlenen insan hakları ihlallerini haberleştirdiği için taciz ve tehdit edilmişti.

El Salvador’da online gazete “El Faro” da çalışan araştırmacı gazeteci Oscar Martinez, çete şiddeti ile buna bağlı ölümleri haberleştirdiği için ölümle tehdit ediliyordu.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin onur ödülü olan “Burton Benjamin Memorial Award”ın bu yıl sahibi olan Christiane Amanpour’un ise gazetecilik mesleğinin en önemli figürlerinden biri olduğu için ödülün sahibi oldu açıklandı. Amanpour’un uluslararası gazeteci olarak dünya çapında uluslararası haberlere imza attığı ve tüm dünya gazetecilerinin basın hakları için mücadele verdiği belirtildi.

Simon: “Cesur gazeteciler”

Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Joel Simon, yaptığı açıklamada “Bu dört cesur gazeteci, tüm tehdit ve baskılara rağmen canları pahasına haberciliğe devam ettiler. Bu ödülleri onlara vermekten onur duyuyorum,” dedi.

Ödüller, New York’un tarihi oteli Waldorf Astoria’da düzenlenecek bir gala ile 22 Kasım’da sahiplerine verilecek.

Gazetecileri Koruma Komitesi, gala gecesini CNN’in Başkanı Jeff Zucker’ in yönetiminde yapılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG