Erişilebilirlik

Çözüm Süreci’nin Yol Haritası Belli mi?


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Akil İnsanlar Heyeti’yle bir araya gelmesinin ardından ‘Çözüm Süreci’nde hareketli günler yaşanıyor. Gündemdeki iki konu çözüm sürecinin yol haritası ve sekretarya oluşturulması. Hükümet ve HDP cephelerinden iki konuyla ilgili olarak çelişkili açıklamalar geliyor

Salı günü HDP’li grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken’le birlikte İmralı’ya giden Sırrı Süreyya Önder, Çarşamba akşamı CNN Türk’te katıldığı programda sekretarya oluşturulacağını söyledi.

Önder: ‘Sekretarya beş kişiden oluşacak’

Önder, “Büyük bir müzakere sürecine girilecek. Bozucu alanlar masaya yatırılacak. Bunlara çözüm seçenekleri üretilecek. Yukarıdan aşağı hiçbir barış önerisinin kalıcı olması mümkün değil. Kendisi 9 ana başlıkta, güvenlik eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar için Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaş. Hatip Dicle olacak, sekretarya böyle olacak. Devletle görüşmeleri siyasetle görüşmeleri yapacak. 5 kişilik sekretarya müzakere heyetinin de bir parçası olacak” dedi.

Önder, Kandil’den (PKK-KCK tarafı) de sekretarya da bir temsilci olması gerektiğini ifade etti.

Arınç: ‘Adı sekretarya olmayabilir ama Öcalan’a hukuk içinde imkan sağlanmalı’

Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarına yanıt Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. Başbakan Yardımcısı, A Haber Televizyonu’nda yayınlanan röportajında sekretarya kurulacağını doğrulamadı ama açık bir kapı bıraktı.

Arınç, “Sekretaryayı doğrulamam çünkü böyle bir şey yok. Adına sekretarya dersiniz ama başka bir yöntem olabilir. Bunu söyleyenler dileklerini, isteklerini konuşuyor olabilirler. Kendilerine saygı duyuyorum. Bu, haksız bir talep değil bana göre. Madem ki gidilip gelinen ve mesajları ulaştırılan bir insandır, kendisine bazı imkanların bu konuda, hukuk içerisinde, cezaevi yönetmeliği içerisinde verilmesinde, bu imkanın sağlanmasında Adalet Bakanlığımız gerekli olanı yapacaktır” dedi.

Yol haritası hakkında ise taraflar arasındaki mesafe ise sekretarya meselesine kıyasla daha uzak. HDP tarafı yol haritasının henüz hazırlanmamasını eleştirirken başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Bülent Arınç, muhataplarının yol haritasını gördüklerini söylüyor.

Yol haritası HDP’yle paylaşıldı mı?

Bülent Arınç, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte kısa vadede yapılacakları gösteren bir sayfalık bir listenin yaklaşık bir buçuk ay önce HDP’ye ulaştırıldığını belirtiyor. Başbakan Yardımcısı, ‘Yapılacak iş belli, sen önce bunları yapacaksın, ben de eş zamanlı olarak veya bir gün sonra bunları yapacağım. Bu bir yol haritası veya öncelikler listesi ise bunu ana dilleri gibi biliyorlar, diyeyim başka ne diyeyim? Ama azdı, çoktu, bunların tartışması yapılacak bir durumda değiliz’ dedi.

Arınç’ın “yapılacak iş belli” sözleriyle talep ettiği ise PKK’nın hiç şüphesiz tüm silahlı kadrosunu Türkiye’den çıkarması.

Ancak HDP, kesin bir dille yol haritasını aldığı iddiasını reddediyor.

Diyarbakır’da konuyu değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çözüm süreci ile ilgili olarak bizimle yol haritası paylaşılmadı. Dört gün önce bize yol haritasının indeksi verildi ve bunu da Kandil ile paylaştık” dedi.

Önder: ‘Öcalan barışın göz bebeği, üzerine titremeliyiz’

Çözüm Süreci’ne dair bir başka konu ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı adasındaki pozisyonu. HDP, Öcalan’ın cezaevinde müzakere sürecini götürebilecek fiziki şartlara sahip bulunmadığını ancak talebin daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi villa olmadığını belirtiyor. Sürecin önemli aktörlerinden Önder’e göre, “Bir insan barışı inşa etmeye çalışıyor bir insan. Çalışmalar yapması lazım, araştırmalar yapması lazım. Öcalan'ın talebi olmamalı. Ülke olarak bizim talebimiz olmalı. Barışın en önemli teminatı. Gözbebeği olarak üzerine titremeliyiz.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG