Erişilebilirlik

Çözüm Süreci Umut Tazeliyor


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşen HDP grup başkan vekilleri Haluk Baluken ve Pervin Buldan İmralı'daki 5 mahkumun Öcalan'a sekreterlik yapacağını ancak bu kişilerin kimler olacağının henüz belli olmadığını açıkladı

Çözüm Süreci’ne yeniden ivme kazandırmak için Halkların Demokratik Partisi heyetiyle hükümet üyeleri arasındaki görüşmeler sürüyor. Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la görüşen HDP TBMM grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Perşembe günü de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’la Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir araya geldi. Görüşmede hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuyla İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a sekreterya oluşturulması öne çıktı.

Bozdağ: Hasta tutuklu ve hükümlülerin durumları üzerinde çalışıyoruz

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerden kendi başına hayatını idame ettiremeyecek derecede hasta olanların toplum güvenliği açısından somut bir tehlike oluşturmadıkları taktirde cezalarının infazı ertelendiğini eğer tutuklu iseler tahliye edildiklerini söyledi.

Bozdağ, ‘bu konuda bazı sıkıntılar var. Daha önce biz bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için somut tehlike kriterini getirdik. Ancak sıkıntılar devam ediyor. Bunun çözümüne ilişkin de bakanlık olarak bizim hazırlığımız var. Hazırlığımız bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız’ dedi.

Adalet Bakanı heyetinin İmralı ziyaretiyle ilgili talepte bulunduğunu belirtti.

Buldan: İmralı’daki 5 mahkum Öcalan’ın sekreteryası olacak

Buldan ve Baluken ise görüşme sonrası HDP’li yöneticilere bilgi verdikten sonra kısa bir basın toplantısı düzenlediler. Pervin Buldan, adaya giderek görüşme taleplerini ilettiklerini ve hasta tutukluların serbest bırakılmasını söylediklerini ifade etti.

Bozdağ’ın kendilerine en kısa zamanda adaya gidiş tarihini belirleneceğini söyleyen Buldan, " Hasta tutsaklarla ile ilgili önemli çalışmalarını olduğunu ve yasal düzenlemelerin ardından hasta tutukluların tahliyesi için yasa çıkacağını ifade etti. Ayrıca 5 mahkum sayın Öcalan'a İmralı’da sekreterlik yapacak. Bu arkadaşlar her konuda sayın Öcalan'a yardımcı olacak. İsimler daha önce verilmişti. Onların olup olmayacağı yönünde bir bilgimiz yok’ dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Cumhuriyet gazetesineverdiği mülakatta 3. Göz olarak nitelendirilen ‘tanıklık heyeti’ ya da ‘izleme kurulu’nun 16 değil 20-30 kişiden oluşacağını ve Kandil’in masada olmayacağını açıkladı.

Demirtaş: Heyet hükümete yakın Akiller'den güvenilir isimlerden oluşmalı

Heyetin oluşturulmasının güvenilirlik açısından hayati olduğunu vurgulayan HDP Eş Başkanı, Heyette isimlerin temsil ettiği zihniyet sürecin selameti açısından önemlidir. Akil insanlar içimize sinmemesine karşın, çalışmaya saygı duyduk, kimseyi yıpratmak istemedik. Yoksa içlerinde barış, demokrasi, özgürlükle sicilleri barışık olmayan birçok insan vardı. Şimdiki heyet dışarıda gözlem yapacak aynı zamanda. Diyecek ki ’’ateşkesi, güvenliği şu bozdu’’. Böyle bir heyet siyasi kimliğe sahip kişilerden oluşursa taraflar da halk da güvenmez’ dedi. Demirtaş, Yaşar Kemal gibi isimlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Demirtaş’ın verdiği bilgiye göre, Kandil’in temsil edilmeyeceği masada HDP Pervin Buldan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıaçık tarafından temsil edilecek.

Demirtaş: Müzakere sürece ilerlerse KCK temsilcisi katılabilir

HDP lideri, ‘doğrudan KCK’nin resmi yöneticisi sıfatıyla birinin, belki ileriki aşamalarda, müzakere süreci ilerlerse katılması olabilir. Biz masada HDP olarak görüşlerimizi sunacağız. Hükümetin bir projesi, yol haritası var mı anlaşılmış olacak. Mesela anadilinde eğitimle ilgili ne düşünüyor, kadın konusunda, silahsızlanma derken ne anlıyor bütün bunlar netleşmiş olacak. Bir genel af olur mu müzakerelerden sonra ortaya çıkabilir’ diye konuştu.

Demirtaş, Kürt sorunun bir seçim daha kaldırmayacağını söyleyen Öcalan’ın 2015 seçimlerinden önce bu işin bitirilmesi istediğini de söyledi.

Karayılan: Bir an evvel müzakereler başlamalı AKP güven vermiyor

KCK liderleri de hükümetin bir an önce harekete geçmesi için art arda açıklamalar yapıyor. Mustafa Karasu’dan sonrabir başka KCK Yürütme Konseyi Murat Karayılan müzakerelerin başlaması için Öcalan’ın da bir an önce sekretaryaya kavuşması, müzakere heyetinin oluşturulması ve gözlemci heyetin belirlenmesi de gerektiğini ifade etti.

Karayılan, ‘AKP Hükümeti 13 yıldır çözüm için adım atmıyor. Sürekli konuşuyor ama bir şey yapmıyor. Zihniyetlerinde köklü bir değişim olmalı ve pratik adımlar atılmalı. Kimse bu konuda AKP'ye güvenmiyor. AKP şu ana kadarki pratikleri ile çözüm sürecini anlamsızlaştırdı ve sonlandırdı. Çözüm süreci kalmadı. Ama çatışmasızlık sürüyor. Eğer Önderlik ile ilişkileri keserlerse, bu süreç de anlamsızlaşır. Bu durumda biz değil, onlar çatışmasızlığı bozmuş olur’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG