Erişilebilirlik

Çözüm Süreci Riske mi Giriyor?


Yerel seçimler yaklaşırken siyasetin iyice ısınacağı, Türkiye’deki demeç savaşlarından iyice anlaşılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük beklentilerle açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nin toplumun birçok kesiminden olumsuz tepki alması siyasetteki gerilimleri de arttırıyor. Bugün TBMM Grup Toplantısı’nı Diyarbakır’da yapan Barış ve Demokrasi Partisi pakete yine sert eleştiriler getirdi. Parti grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, paketle birlikte hükümetin çözüm sürecini fiilen bitirdiğini söyledi. İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’ın bu sözleri ise daha dikkat çekici: "Önüm açılmazsa çekilebilirim."

Öcalan: Paket benim dışımdadır

İmralı adasındadün kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşen Abdullah Öcalan da “sürecin tek taraflı ilerlemesi zor” diyerek kendisinin de BDP çizgisinden farklı düşünmediği kamuoyuna iletti. Ağabeyiyle yaptığı görüşme hakkında Dicle Haber Ajansı’na konuşan Mehmet Öcalan, BDP heyetinin 15 Ekim’de adaya alınması halinde PKK liderinin görüşlerini açıklayacağını söyledi.

Öcalan: Önüm açılmazsa süreçten çekilebilirim

Mehmet Öcalan’ın aktardığına göre, Abdullah Öcalan, "bu paketin hazırlık aşamasında da, hazırlandığında da paketle bir ilgimiz olmadı. Paketi hükümet ve devlet hazırlamıştır. Paket benim dışımdadır" dedi. Aslında Öcalan’ın bu sözleri “demokratikleşme paketini İmralı’yla konuşmadık” diyen Başbakan Erdoğan’ı da doğrulamış oluyor. Ancak Öcalan’ın “önüm açılmazsa benim yapabileceklerim buraya kadardır. Bu şekilde sürerse çekilebilirim. Tabii ondan sonra süreç kimin üzerinden gider bilemiyorum. Devam ederse BDP vardır, Kandil vardır" şeklindeki sözleri sürece olan eleştirilerini gözler önüne seriyor.

BDP lideri “çözüm sürecinin arkasında duramıyor” dediği hükümeti “siyasi korkaklıkla” suçladı

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise hükümeti aymazlıkla hatta siyasi korkaklıkla suçladı. Demirtaş, “Erdoğan paketle süreç arasında bağ olduğunu söyleyenlere bile sert cevap veriyor. Bu aymazlıktır. Öcalan İmralı'da elinizde rehin tutulan bir mahkumdur. Sizin onayınız olmadan hiçbir heyetle görüşme yapamaz. Sizin heyetiniz zorla İmralı'ya getirmemiştir. Kendi başlattıkları sürecin arkasında duramıyor olmak siyasi korkaklıktır" dedi.

Hükümetin Kürtler'e hakkını taksit taksit vermek istediğini söyleyen BDP Eş Başkanı, Kürtçe’nin özel okulda öğretilmesinin “halkımızın %80’i yoksulluk sınırı altında” diyerek çözüm sağlamayacağını savundu. Süreci AKP’nin kara kaşı kara gözü için değil Türkiye halkı barışı hak ettiği için desteklediklerini söyleyen Demirtaş’a göre, “bu paketin açıklanma biçimi tümüyle müzakereyi bitime üzerine inşa edilmiş."

Doğu ve Güneydoğu’da BDP, Batı ve Kuzey illerinde seçime HDP seçime girecek

BDP cephesinde bir süredir ciddi sorun yaşandığı konuşuluyordu. BDP’nin bazı bölgelerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adıyla seçime girecek olmasının rahatsızlık yarattığı hatta Selahattin Demirtaş’ın istifa ettiği ya da edeceği konuşuluyordu. Bu iddiaları reddeden Selahattin Demirtaş, "Batıda HDP, Kürdistan'da BDP olarak seçimlere giriyoruz. Şahıslara bağlı bir parti olmadığımızı herkesin bilmesi lazım. Bizler de koltuklara yapışıp kalan kişiler değiliz. Yeri ve zamanı geldiğinde bizler de bu emanetleri teslim edeceğiz" dedi.

PKK: İçi boş paket

9 Ekim 1013 Öcalan’ın yakalanmasına yol açan olay olarak görülen Suriye’den çıkarılmasının 15'nci yıldönümü. Bu nedenle Hakkari ve Şırnak’ın bazı ilçelerinde protesto gösterileri düzenlendi. Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının uluslararası bir komplo olduğunu iddia eden PKK Yürütme Konseyi de konuyla ilgili açıklamasında “içi boş” diye nitelediği demokratikleşme paketine tepki gösterdi.

PKK Yürütme Konseyi açıklamasında “en son olarak AKP hükümetinin ‘demokratikleşme paketi’ adı altında yaptığı açıklamalar tümüyle bu komployu sürdürme ısrarında olduğunu ortaya koymaktadır. Kuzey Kürdistan’da Kürt halkının halk olmaktan kaynaklı haklarını tanımak yerine, içi boş paket açıklayıp, halkımızı oyalamayı hedefleyerek tasfiyeyi amaçladığı çok açıktır” dendi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG