Erişilebilirlik

Çözüm Süreci Kobani’nin Geleceğine mi Bağlı?


HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan
HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan

Suriye’nin kuzeyinde, IŞİD ile Kürt güçleri arasında çatışmaların devam ettiği Kobani kentinden yükselen dumanların, Türkiye sınırından da çıplak gözle görülebildiği bildiriliyor.

HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, günlerdir bulunduğu ve tansiyonun yüksek olduğu sınırdaki Suruç ilçesinden gözlemlerini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

“Dünyanın gözü önünde bir halk ölümle baş başa”

IŞİD’in Kobani kentine üç koldan saldırdığını söyleyen Ayhan, Kobani halkının silah gücü olarak kendilerinden çok üstün durumda olan örgüte karşı “asimetrik” bir savaş yürüttüğünü savunuyor. Kobani’de yaşananları “soykırım” olarak niteleyen HDP milletvekili, orada yaşayan Kürtler’in dünyanın gözü önünde ölümle baş başa bırakıldığını söylüyor ve IŞİD’in bu gücü tek başına elde etmediğini iddia ediyor.

“IŞİD bu soykırımı tek başına gerçekleştirmiyor. Bölgedeki güçlerden silah yardımı alıyor. Kobani IŞİD’in silah gücü karşısında zayıf. Ama dün de gittik, şehirde çok güçlü bir direniş ruhu var.”

“Kobani ve Çözüm Süreci birbirinden ayrı tutulamaz”

HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, IŞİD militanlarının Suriye’ye Türkiye sınırından geçtiğine inanıyor ve hükümeti örgüte karşı sert bir tutum izlememekle suçluyor. Ayhan, Şanlıurfa sınırındaki durumun, çözüm sürecini de ciddi ölçüde etkileyeceğini söylüyor.

“Bu örgüt bugün Kobani’yi ele geçirirse, bu Türkiye’de büyük felaketlere yol açacaktır” diyen Ayhan, Türkiye’yi IŞİD tehdidine karşı nötr durmak hatta zaman zaman destek olmakla suçluyor. İbrahim Ayhan, “Kobani’nin düşmesi, Türkiye’deki Kürtler’in pozisyonunu değiştirecektir” şeklinde konuşuyor.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’la yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:30 0:00
Linki indirmek için

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG