Erişilebilirlik

Jacques Cousteau'nun Oğlu Babasıyla Anılarını Yayınlıyor


Jacques Cousteau'nun Oğlu Babasıyla Anılarını Yayınlıyor
Jacques Cousteau'nun Oğlu Babasıyla Anılarını Yayınlıyor

Efsanevi sualtı araştırmacısı ve film yapımcısı Jacques-Yves Cousteau 100 yıl önce, 11 Haziran 1910’da doğdu. National Geographic, Cousteau’nun olağanüstü yaşamını ve geride bıraktığı mirası anmak amacıyla Ocean Futures Society, Okyanusların Geleceği Derneği’nin kurucusu olan en büyük oğlu Jean-Michel’in anılarını yayınlıyor. Amerika’nın Sesi, Jean-Michel Cousteau’yla konuştu.

Jacques Cousteau, denizi keşfetmeye tutkun, maceraperest bir babaydı

Jean-Michel, ”Sırtıma ilk kez oksijen tüpünü geçirdiğimde 7 yaşındaydım. Kaybettiğimiz erkek kardeşimse 4 buçuk. Çok küçük yaşta denize dalıp Akdeniz’i keşfetmeye başladık.” diyor.

Jean-Michel Cousteau, babasından çok şey öğrendiğini söylüyor:

”Babamız sadece aile içinde değil, herkese ‘okyanusları bir çöplük, tüm dünyanın kanalizasyon sistemi olarak kullanmayın, denizler yaşam destek sistemidir’ mesajını verirdi.”

Jean Michel Cousteau, ‘Kaptan Babam’ adlı kitabında okyanus keşfinde çığır açan babasıyla ilişkisini anlatıyor:

”Babam tabii ki her zaman babamdı, aynı zamanda yakın bir arkadaştı, ancak beraber iş yaparken de patronumdu. Bütün bu rolleri aynı anda idare ediyordum.”

Jean-Michel Cousteau, okyanusların, babası Jacques Cousteau’yu nasıl büyülediğini, merak ve azmin başarılarının arkasındaki güç haline nasıl geldiğini anlatıyor. Denizin hep daha derinlerini görmek ve suyun altında daha fazla kalmak isteyen Cousteau, bunun için modern dalış aygıtlarından skubayı icat etti.

Jean-Michel, ”Babam bu aygıt sayesinde balık gibi yüzerek elindeki kamerayla gördüklerini kaydetmeye başladı. Bu kayıtlar sayesinde insanların okyanuslara nasıl zarar verdiğini, ancak sualtını hiç görmedikleri için bundan habersiz olduklarını fark etti.” diyor.

Cousteau, babasının işte o zaman bir görevi olduğuna karar verdiğini söylüyor:

”Babamın görevi insanlarla daha fazla iletişim kurmak ve denizin altındaki yaşamı anlatmaktı. Babam hep insanların sevdikleri şeyleri koruduğunu söylerdi. Amaç, insanlara sualtındaki hayatı daha çok tanıtarak sevmelerini ve korumalarını sağlamaktı.”

Jacques Cousteau çektiği çok sayıda film ve belgeselle dünyaya deniz altındaki hayatı anlattı. Ünlü kaşif, üç kez Oscar ödülü kazandı. 1956’da ‘Sessiz Yaşam’, 1964‘de ‘Güneşsiz Dünya’ filmleri en iyi belgesel dalında Oscar aldı.

Jean-Michel Cousteau, çevreci ve film yapımcısı olarak babasından devraldığı görevi sürdürüyor. Cousteau’nun yeni televizyon projesi, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketiyle ilgili.

Jean- Mitchel, ”Bu felaket denizdeki yaşamı mahvedecek. Sadece balıkçılığı değil turizm sektörünü, otelleri, restoranları, hediyelik eşya dükkanlarını, ulaşım sektörünü, taksicileri de etkileyecek. Bu olay yalnızca bir çevre felaketi değil, bir insanlık dramıdır.” diyor.

Jean-Michel Cousteau, babasının mirasını devam ettiriyor ve dünya kamuoyunun okyanuslar, denizler ve nehirler hakkında daha fazla bilgi edinerek doğayı korumasını sağlamaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG