Erişilebilirlik

Corona Virüsü 26 Can Aldı 13 Şehir Karantina Altında


Çin'in Wuhan kentinden yayılmaya başlayan corona virüsüne bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Şu ana dek Çin’de tespit edilen vaka sayısı 830’a ulaştı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre hastalık nedeniyle 26 kişi de hayatını kaybetti.

Çin hükümeti, en az 13 şehri karantina altına aldı. Bu şehirlerde yaşayan en az 36 milyon Çinli'nin karantina dışına seyahat etmeleri yasaklandı. Wuhan'da Corona virüsü taşıyan hastaların tedavisi için 1000 yataklı bir hastane inşa ediliyor.

Hastalığın Wuhan’daki bir hayvan pazarından yayıldığı biliniyor. İlk anda sadece hayvanlardan insanlara bulaştığı sanılıyordu ancak daha sonra insandan insana geçtiği de anlaşıldı. Çinli uzmanlar virüsün mutasyona uğradığını ve sadece solunum yoluyla değil temas yoluyla da bulaşabileceğini açıkladı.

ABD'de ikinci vaka Chicago'da

Şu ana kadar Çin dışında Tayland’da 5, Singapur ve Tayvan'da 3, Japonya, Güney Kore ve Vietnam, Fransa ve ABD'de ikişer vakaya rastlandı. ABD'de ikinci vaka bugün açıklandı.

60'lı yaşlarındaki Amerikalı bir kadının 13 Ocak'ta Çin'den Chicago'ya döndüğünde hiçbir belirti göstermediği ancak birkaç gün sonrasında hastalandığı bildirildi.

Hastanede tedavi gören hastanın durumunun iyi olduğu, yakın temasta olduğu kişilerin de kontrolden geçirildiği bildirildi.

Fransa'nın Bordeaux ve Paris kentlerinde de iki hasta gözlem altında.

Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili olarak Çin için acil durum ilan etti ancak dünya geneli için böyle bir duyuruda bulunmadı.

Hastalık kendisini yüksek ateş, öksürük ve nefes alma zorluğu şeklinde belli ediyor. Hastalığın özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor.

Hali hazırda 3 farklı araştırma grubu hastalığa karşı bir aşı geliştirmek üzere çalışıyorlar. Uzmanlar Haziran ayına kadar en az bir aşının geliştirilmesini planlıyorlar.

İlk bulgular virüsün yılanlardan insanlara geçtiği yönündeydi ancak Çin hükümeti tıbbi danışmanlarından Zhong Nanshan porsuk ve farelerden de geçmiş olabileceğini söyledi.

Hastalığın ilk ortaya çıktığı Wuhan kenti yakınında 7 milyon nüfuslu Huanggang şehrinde de toplu taşıma durduruldu, sinema tiyatro ve kafeler gibi insanların toplu olarak bulundukları mekanlar kapatıldı.

Pekin’de de Yasak Şehir’ girişler ve büyük turist gruplarına kısıtlamalar getirildi.

Şangay’daki Disney Parkı da Cumartesi günü itibariyle kapalı olacak. McDonalds da Wuhan'ın bulunduğu Hubei eyaletindeki beş şehirdeki restoranlarını geçici olarak kapattı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede Çin’den gelen yolcuları kontrol amacıyla termal kameralarla önlemler alındı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG