Erişilebilirlik

Çorba İçmek Soğuk Algınlığına İyi Gelir mi?


Çorba İçmek Soğuk Algınlığına İyi Gelir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Grip mevsimi boyunca birçok kişi ilaçların yerine yiyeceklerden yararlanma yolunu seçer. Her kültürün kendi iyileştirme yöntemleri vardır. Bazıları için gribe karşı en iyi ilaç, acılı soslar, sarımsak veya bitki çayları, bazıları içinse çorbadır.

Virginia eyaletinin Vienna bölgesindeki İran lokantası Alborz’da kış boyunca buğday ve şehriye çorbası dahil dokuz çeşit çorba pişirilir.

Şef Efsane Ataş, çorbaları aile geleneğine göre pişirdiğini söylüyor. Çorbalarda soğan, maydanoz, tavuk suyu ve limon kullanıyor: “Çorbalar çok besleyici, besin değeri yüksek yiyecekler. Özellikle kışın gribe karşı koruyucu olarak çorba çok yararlı.”

Soğuk günlerde müşterilerin baş tercihi çorba ve hepsi severek içiyor.

Washington’daki DGS lokantasında şef Barry Koslow, Doğu Avrupalı anneannesinin tarifiyle zengin bir çorba olan ekşili köfte pişiriyor: “Tarife mümkün olduğunca sadık kalıyorum. Bu aslında geleneksel bir yahudi çorbası. Birçok çeşidi var, farklı kültürlerde farklı şekillerde pişiriliyor.”

Barry Koslow, “Zengin bir tavuk çorbası pişirirken, bol soğan, kereviz, havuç ve sarımsak kullanıyoruz,” diyor.

Çorbanın özüyse köfteler.

Lokantanın yöneticisi Brian Zipin’e göre bu çorba restoranın en sevilen yemekleri arasında: “Bazıları çorbanın iyileştirici bir etkisi olduğuna inanıyor ama bu olmasa bile, çorba içince rahatladığımız bir gerçek. Hele çorba soğuk kış günlerinde içilirse.”

Peki bir kase çorba, gerçekten de gribi önler mi?

Fairfax İlçe Sağlık Müdürü Doktor Gloria Addo-Ayensu’ya göre, bu mümkün değil “Gribe karşı en iki korunma, grip aşısı yaptırarak sağlanır.”

Ancak doktor, bazı yiyeceklerin rahatlatıcı etkisi olduğunu doğruluyor.

Doktor Gloria Addo-Ayensu, “Çocukken hastalandığımızda hepimiz anneannemizin yaptığı tavuk suyuna çorbayı içmişizdir. Sıcak suya limon ve bal koymak boğaz ağrımızı hafifletebilir. Bunlar iyileştirici olmaktan çok rahatlatıcı etkiye sahiptir,” diyor.

Birçok kişi için geleneksel yemeklerin iyileştirici değil de sadece rahatlatıcı olması önemli değil.

Mark, “Annem her zaman iyileştirmese de faydası olur derdi,” diyor.

Ben ise, “Yahudi ailesinde büyüdüm, ekşili köfte özel günlerde yapılırdı. Bu yüzden anılarımı canlandırıyor,” şeklinde konuşuyor.

İçimizi ısıtan da belki hem anılarımızın canlanması, hem de sıcak çorba olabilir. İkisinin de üzerimizde rahatlatıcı bir etki yapması son derece doğal.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG