Erişilebilirlik

Colorado Kaçak Yabancılara Ehliyet Verecek


Eyalet Yöneticileri Ulusal Konferansı, Colorado’nun ülkede benzer yasaya sahip 11’inci eyalet olduğunu, eyalet sayılmayan başkent Washington’un da buna dahil olduğunu belirtiyor.

Colorado’daki yasanın mimarı, eyalet Senatörü Jessie Ulibarri. Senatöre göre yasa sayesinde hem yollar daha emniyetli olacak, hem de yasadışı göçmenlerin mağdur olmaları engellenecek.

Ehliyeti ve taşıt sigortası olmayan yasadışı göçmenlerin çoğu zaman trafik kazalarına karıştıklarında haksızlığa uğradığını ifade eden Senatör Ulibarri, bunun doğru olmadığını belirtiyor.

Ancak yasayı eleştirenler fazla. Bu kişilere göre Amerika’da “yasadışı olmak yasallaşmış” olacak.

Colorado bu yeni yasa için kaçak yabancıları 1 Temmuz itibariyle kaydetmeye başladı. Kaydolmak için randevu almaya çalışan göçmenlerin yoğunluğu nedeniyle internet sitesi çöktü.

Eleştirilere neden olan diğer bir konuysa Coloradolu yetkililerin yasanın geçtiği tarihten bu yana yeterli hazırlık yapmaması.

Yasadan faydalanmayı amaçlayanlar randevu veren merkezlerin sayısının sadece beş olduğunu söylüyor ve bunun da yetersiz olduğundan şikayetçiler.

Üç aylık bir süre için toplam 9 bin 500 kişinin randevu aldığını belirten yetkililer, bu sayının giderek daha da artmasını bekliyor.

Yasadışı göçmenlerin motorlu taşıt ehliyeti almak için vergi mükellef numarasıyla birlikte, son iki yıldır Colorado eyaletinde yaşadıklarını kanıtlayacak belgelere sahip olmaları ve motorlu taşıt sürücü testini geçmeleri gerekiyor. Yasadan, geçici yasal haklara sahip olanlar da faydalanabilecek.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG