Erişilebilirlik

Çöl Fırtınası Komutanı Norman Schwarzkopf Öldü


1991 Körfez Savaşı’nda Amerika liderliğindeki uluslararası askeri güce komutanlık eden Orgeneral Norman Schwarzkopf yaşamını yitirdi. Norman Schwarzkopf, 78 yaşındaydı.

Emekli generalin, Florida eyaletinin Tampa kentinde, zatürreye yakalandığı ve bunun yarattığı komplikasyonlar sonucu hayata veda ettiği bildirildi.

Vietnam Savaşı’nda madalyalar kazanan Norman Schwarzkopf, asabi mizacı nedeniyle “fırtına Norman” olarak anılıyordu.

Schwarzkopf, 1991 yılında, Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak birliklerini Çöl Fırtınası operasyonuyla Kuveyt’ten çıkarmıştı.

Orgeneral Norman Schwarzkopf, son olarak Tampa’da Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüttükten sonra emekliye ayrıldı. Merkez Kuvvetleri Komutanlığı, Doğu Akdeniz’den, Afrika ve Pakistan’a kadar uzanan bölgede 20 kadar ülkenin savunma ve güvenlik konularına bakıyor.

Norman Schwarzkopf, 1991 yılı sonunda emekliye ayrıldı. Körfez Savaşı sonrasında komutanın siyasete atılacağı yolunda haberler çıksa da, Schwarzkopf bu yönde bir girişimde bulunmadı.

Norman Schwarzkopf’un ölümü nedeniyle bir açıklama yayınlayan Başkan Barack Obama, komutanın hizmetlerinin uzun süre anılacağını, bu hizmetler sayesinde Amerika’nın daha güvenli bir yer olduğunu kaydetti.

Eski Başkan George Herbert Bush, kendi döneminde görev yapan Norman Schwarzkopf’u gerçek bir Amerikalı vatansever ve zamanının en önemli komutanlarından biri olarak tanımladı. Bush, komutanın iyi bir insan ve gerçek bir dost olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Leon Panetta da Norman Schwarzkopf’un dahi bir strateji uzmanı ve ilham veren bir lider olduğunu söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı Colin Powell da, aynı dönemde orduda yer aldığı Norman Schwarzkopf’u yakın bir dost olarak tanımladı, liderlik vasıflarının sadece Amerikan birliklerine değil, tüm ülkeye ilham kaynağı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG