Erişilebilirlik

Cohen: 'Şiddeti Kuvvetli Biçimde Kınıyoruz'


Jonathan Cohen
Jonathan Cohen

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jonathan Cohen Salı günü Türk Büyükelçilik Konutu önünde yaşananları kınadıklarını açıkladı.

Salı günü Konut önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto eden grupla Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulunanlar arasında kavga çıkmış, kavgaya Erdoğan’ın korumaları da katılmıştı.

Cohen, olaylarla ilgili görüşlerini Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği panelde dile getirdi.

Cohen, “Biz şiddeti kuvvetli biçimde kınıyoruz. Kuvvetli bir şekilde insanların barışçıl gösterilerini destekliyoruz, ve insanların seslerinin duyulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde şiddete yer yok” dedi.

Panele katılan, Amerikan İlerleme Merkezi’nden Alan Makovsky de olaylara karışan korumaların Amerika’ya bir daha girişine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Cohen, “Bu tür hareketi tekrarlayanlar ya da ilk defa karışanlar gelecekte ister Cumhurbaşkanı Erdoğan’la isterse Erdoğan’sız Amerika ziyaretlerine dahil edilmemeli,” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse de Twitter paylaşımında, “Erdoğan bu ülkenin temellerinin ifade özgürlüğüne, din özgürlüğe, özgür basına ve protesto etme özgürlüğüne dayandığını hatırlamalı” dedi.


Washington Post: “Hayır Bay Erdoğan, Bu Olay Burada Kabul Edilemez”

Bu arada Washington Post’un iç sayfalarındaysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının da karıştığı kavganın ayrıntılarıyla ilgili haber yer aldı.

Gazete, Büyükelçilik rezidansı önündeki Sheridan Parkı’nda meydana gelen ve Erdoğan’ın silahlı korumalarının da içinde bulunduğu kavganın Dışişleri Bakanlığı, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Washington Belediye Başkanı ve Senato’nun en etkin simalarından Senatör John McCain gibi isimler tarafından şiddetle kınandığını yazdı.

Washington Post, olayla ilgili olarak “Hayır Bay Erdoğan, Bu Olay Burada Kabul Edilemez” başlıklı bir de başyazı yayınladı. Başyazıda, “Erdoğan kendisini ülkesinde zannedip barışçı protestocuları haydutlarına dövdürmenin sorun olmayacağını sanıyor” deniyor. Başyazı şöyle devam ediyor: “Erdoğan’ın Türkiye’deki muhalefeti bastırmada başarılı olması, bu ülkeye gelip en temel ve en kutsal özgürlüklerden birine saldırmasına geçit vereceği anlamına gelmez. Bu tür davranışların burada kabul edilmeyeceği ve müsamaha gösterilmeyeceği çok açık şekilde belirtilmelidir. Erdoğan’ın korumalarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bu, Erdoğan’ın Amerika’ya gelip kendi gaddar rejimine karşı çıkanlara karşı kabadayılık yaptığı ilk vaka değil. Bu davranışların bir bedeli olmalı. Bu şiddet eylemini kışkırtan Türk görevlilerin kimlikleri belirlenmeli, mümkünse cezalandırılmalı, diplomatik dokunulmazlıkla korunuyorlarsa Amerika’da istenmeyen kişi olarak belirlenmeli.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG