Erişilebilirlik

Çocuklarda Yetersiz Beslenme Kronik Hastalıklara Yol Açabiliyor


Çocuklarda Yetersiz Beslenme Kronik Hastalıklara Yol Açabiliyor
Çocuklarda Yetersiz Beslenme Kronik Hastalıklara Yol Açabiliyor

Haitililer, Ocak ayında meydana gelen ve büyük tahribata neden olan depremin yaralarını sarmaya devam ederken en savunmasız, en zor durumda olanların bebek ve küçük çocuklar olduğu görülüyor. Araştırmalar, çocukluk döneminde yetersiz beslenmenin daha sonra kronik hastalıklara yol açacağını ortaya koyuyor. İyi beslenmeyen bebeklerin kızamık, ishal gibi ölümcül olabilecek hastalıklara yakalanma riski de artıyor.



20 yaşındaki Daniela Luc’un, ilk çocuğu, bir ay önce Port-au-Prince’deki Daihatsu kampında dünyaya geldi.

Daniela’nın annesi, torun sevinci yaşıyor. Depremden sonra kampta doğum yapan 30 kadın gibi Daniela Luc‘un da büyüdüğü zaman kızına anlatacakları çok. Luc “Kızıma kötü bir zamanda doğduğunu, depremden sonra bir çadırda dünyaya geldiğini anlatacağım,”diyor.

Beslenme uzmanları, çadır kentlerde yaşayan bebekler için kaygılı. Bebeklerin ilk 24 aydaki beslenmesi, büyüme için kritik önem taşıyor. Depremden sonra Haiti’de beslenme şartları daha da kötüleşti. Kathryn Bolles Save the Children adlı yardım örgütünden. Bolles, “Bir annenin bebeğinin hayatını kurtarmak için yapacağı ilk şey, bebeği doğumdan hemen sonra sadece anne sütüyle beslemek. Haiti’de depremden önce emzirme oranı oldukça düşüktü,” diyor.

Haiti’de çocuklar depremden önce de iyi beslenemiyordu. Birçok aile günde bir öğünle yetinmek zorunda. Haiti hükümeti ve uluslararası yardım örgütleri ülkede bebek çadırları kuruyor. Amaç, daha çok annenin bebeklerini emzirmesini sağlamak. Julia Bonhonnette Daihatsu kampındaki bebek çadırında beslenme danışmanlığı yapıyor. Bonhonnette “Anneler bebeklerini emzirmek istemiyor. Onlara en iyi besinin anne sütü olduğunu söylüyoruz. Anne sütüyle beslenmeyen bebeklere yapay süt takviyesi yapıyoruz,” diyor. Save the Children adlı yardım örgütünden Kathyrn Bolles, “Bazı anneler, deprem nedeniyle sütlerinin zarar gördüğünü düşünüyor. Bazıları, sütlerinin bozulduğunu, diğerleriyse yeteri kadar sütleri olmadığını, ya da depremden etkilendikleri için sütün bebeklerine zarar vereceğini düşünüyor,” şeklinde konuşuyor.

Danışmanlar annelerle konuşup onları emzirme konusunda ikna etmeye çalışıyor.
Kamplardaki daha büyük çocuklarda da beslenme yetersizliği görülüyor. Bu kampta yaşayan 11 bin kişiden 2 bini çocuk. 10 yaşlarındaki bu çocuklar, et ve sebze yemediklerini, günde sadece bir öğün pirinç ya da mısır tükettiklerini söylüyor. Beslenme uzmanı Jean Baker, yetersiz beslenmenin, bluğ çağına girecek olan bu çocuklara büyük zarar vereceğini söylüyor. Baker,“Bluğ çağı, büyümede, bebeklik evresinden sonra çok iyi beslenme gerektiren bir başka dönem. Bu çocuklar bluğ çağında büyüme sıçraması yapacak. O dönemde yeterli gıda almaları yaşamları için çok önemli,” diyor.

Haiti’de yoksulluk yüzünden yeterli beslenme birçok kişi için neredeyse imkansız. Bazı çocuklar, ağaçlardan topladıkları meyvelerle yetinmek zorunda. Kamp yetkilieri, gıda yardımının düzenli olarak gelmediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG